Categories: Actualitate

Tot mai mulţi deveni optează pentru termoficarea centralizată

Magdalena Şerban

Mulţi deveni au considerat că sistemul centralizat de încălzire este prea costisitor, preferând să se debranşeze de la agentul termic furnizat de Termocentrala Mintia, prin montarea de centrale proprii.  Acum, când gazele naturale se scumpesc aşa de des, se pare că se va ajunge la dublarea costurilor cu apa caldă şi încălzirea. Astfel, termoficarea în sistem centralizat devine o soluţie tot mai atractivă, cu atât mai mult cu cât preţul Gigacaloriei rămâne constant şi în această iarnă (174,17 lei, pentru populaţie).

Continuă modernizarea reţelelor de termoficare
Complexul Energetic Hunedoara (C.E.) – din care face parte şi Termocentrala Mintia a propus, cu ceva timp în urmă, un proiect ce are ca scop determinarea locuitorilor municipiului Deva să revină la sistemul centralizat de termoficare. Primăria Deva suportă costurile de contorizare individuală, urmând ca banii să fie recuperaţi de la beneficiarii lucrărilor, în rate, prin asociaţiile de proprietari. Astfel, linia modernizărilor continuă. Recent, încă trei blocuri din Deva şi-au modernizat reţelele interioare de termoficare, cu sprijinul Primăriei Deva. Este vorba despre bl. 2 (Aleea Poiana Narciselor), bl. 5 (B-dul Decebal) şi bl. A4 (Aleea Păcii). De asemenea, au fost finalizate lucrările la blocul 43, de pe Calea Zarandului, din fondurile proprii ale asociaţiei. În acelaşi sistem de finanţare se execută lucrări la blocurile 60 (B-dul Dacia) şi bl. A (B-dul Iuliu Maniu). Pentru cele trei blocuri, suma contractată de asociaţii se ridică la peste 120.000 lei. Nu toţi locatarii au solicitat branşarea la termoficare, dar reţelele  interioare au fost dimensionate pentru toate apartamentele.

Cu o simplă cerere
„Asociaţiile de locatari au depus o solicitare la secţia noastră, s-a căutat soluţia tehnică, s-a întocmit un deviz de lucrări şi, în baza acestuia, primăria a încheiat contracte cu asociaţiile care i-au solicitat sprijinul, plătind materialele. Asociaţiile vor deconta eşalonat aceste sume”, a precizat Florin Alba, şeful Secţiei Termoficare Deva a C.E. Hunedoara. La rândul său, Costel Alic (medalion), directorul general al C.E. Hunedoara, a apreciat că „în condiţiile în care reţelele urbane au fost modernizate într-un procent covârşitor, termoficarea este o soluţie viabilă şi mai ieftină pentru deveni. Este important că aceştia pot alege ce sistem de încălzire doresc să folosească, în funcţie de necesităţi. În alte localităţi din judeţ, nu există alternative. Hunedorenii, de exemplu, sunt consumatori captivi: nu au altă soluţie, decât încălzirea pe bază de gaz”, a declarat Costel Alic, directorul general al C.E. Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • mai explicati odata, tot mai multi prefera centrale termice sau sistem centralizat termoficat?Nu e acelasi lucru?Ori eu sunt beat , desi n-am baut alcool ori cine a scris articolul nu s-a exprimat bine.e mare confuzie in articol, Magdalena Serban!!deci sa optam ptr Mintia sau nu?

  • Cheia de bolta a "succesurilor" este aici:"cu atât mai mult cu cât preţul Gigacaloriei rămâne constant şi în această iarnă (174,17 lei, pentru populaţie)."!!!
    Mai departe, "gura aurita" a "maestrului" ALIC" spune foarte limpede, revii la ei si:"Hunedorenii, de exemplu, sunt consumatori captivi" !!!Deci intri in plasa si devii pastisor , bun de plata la contractele pe care domnul Marginean si primaria te pune sa le semnezi, cu deosebita marinimie, de parca ar face pe banii ei si nu pe seama prostilor !!??
    :)

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

24 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

24 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

24 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

24 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

24 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

24 de ore ago