Deveanul Ioan Horvat are cei mai rapizi şi inteligenţi porumbei: Campion internaţional la sportul columbofil

9 ianuarie 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Flash

Natalia Bumbac

După o viaţă în care s-a dedicat cu trup şi suflet pasiunii pentru sportul columbofil, deveanul Ioan Horvat (foto) a obţinut marele premiu la cel mai important concurs european organizat în acest domeniu anul trecut.
Unul dintre porumbeii antrenaţi de el a parcurs în cel mai scurt timp distanţa între cele două puncte ale traseului, respectiv oraşele Velka Bites (Cehia) şi Esztergom (Ungaria), câştigând detaşat competiţia. Cel mai interesant a fost că parcursul porumbelului cu indicativul RO-17-066565, aproape că s-a suprapus cu linia imaginară, celelalte păsări abătându-se de la acest traseu.

A plecat în China
Concursul a fost organizat de Federaţia Columbofilă Internaţională, ţara gazdă fiind Ungaria. Începând cu lunile primăverii lui 2017, Ioan Horvat a mers în Ungaria cu 10 porumbei pui, pe care i-a antrenat pentru a participa la concurs, patru dintre ei calificându-se în finală. O finală la care au participat cei mai buni columbofili din Europa, din ţări precum Germania, Olanda, Belgia, Croaţia, Ungaria sau Cehia, consacraţi prin competiţiile câştigate de-a lungul anilor. Şi pe toţi aceştia, Ioan Horvat a reuşit să-i învingă. Deveanul a obţinut trofeul concursului, inclusiv premiul de 2.000 de euro, ca urmare a vinderii la licitaţie a porumbelului campion, care a ajuns în China. Este un premiu care vine să încununeze timpul şi pasiunea pe care deveanul le-a dedicat acestor zburătoare.
Ioan Horvat locuieşte în Cristur, are 70 de ani, iar de sportul columbofil s-a ocupat de mic copil. La absolvirea gimnaziului, părinţii săi l-au pus să aleagă între: şcoală şi fotbal sau şcoală şi porumbei. El a ales cea de-a doua variantă. De atunci s-a ocupat în permanenţă de creşterea şi antrenarea porumbeilor, cu excepţia anilor în care a satisfăcut stagiul militar, aceste misiuni revenindu-i fratelui său Pavel Horvat. Acum, are în jur de 500 de porumbei, pe care-i ţine la Cristur şi Simeria. Ioan Horvat a mai câştigat premii la competiţiile sportive ale columbofililor, unul dintre ele fiind locul doi la Olimpiada Internaţională.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Noutăţi fiscale, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru asociaţii şi fundaţii

Prin Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 3.103/2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 984 din 12 decembrie 2017...

Băiţa: start la plata impozitelor

La Băiţa s-a dat undă verde la încasarea de taxe şi impozite aferente anului 2018, iar grila a rămas neschimbată...

Cererile de ajutoare pentru încălzirea locuinţei trebuie actualizate

Devenii care beneficiază de ajutoare de încălzire a locuinţei şi ale căror venituri s-au majorat de la 1 ianuarie sunt...

Închide