„Deva are nevoie de o facultate!”

1 noiembrie 2016 | 14 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

mares-razvan1Sorina Popa

Este tânăr şi… neliniştit. Neliniştit să facă treabă la primărie, după ce, împreună cu Mircia Muntean a câştigat alegerile din vară pentru Primăria Deva. Răzvan Mareş, viceprimar al municipiului Deva, a reuşit în câteva luni să se integreze foarte bine, iar noul rol, acela de viceprimar, îi vine ca o mănuşă.
Spune că lucrează până la 12 ore pe zi, uneori şi sâmbăta şi duminica. Vrea să facă treabă, nu renunţă la proiectele sale pentru Deva şi speră să-i mulţumească pe cât mai mulţi deveni din postura de viceprimar. Mai tot timpul agitat, să facă şi una, alta, Răzvan Mareş are toate şansele să reuşească. Interviul s-a vrut o concluzie la cele cinci luni petrecute la primărie, după ce lucrurile s-au aşezat. Despre proiecte, dificultăţi şi, mai ales, despre faptul că se vrea să se trăiască tot mai bine în reşedinţa de judeţ.

– Domnule viceprimar, recent, aţi solicitat de la CNADNR să luaţi în administraţie porţiunea din DN7 care traversează municipiul. De ce?
– Exact, vrem să rezolvăm mai multe probleme la Sântuhalm. Este vorba de realizarea unui sens giratoriu la intersecţia cu drumul care duce la Hunedoara, deoarece se stă mult la semafoare şi circulaţia rutieră se blochează. Apoi, vrem să facem trotuare în acel loc şi să nu mai ajungă apa în curtea cetăţenilor, cum se întâmplă acum. Specialiştii susţin că trebuie să se renunţe la o bandă la ieşirea din Deva, la Sântuhalm şi să facem trotuare cu rigole, ca să nu mai inunde curţile oamenilor. În acelaşi timp, odată cu construirea sensului giratoriu, cei de pe străduţele din apropierea intersecţiei pot ieşi mai uşor pe DN7.

– Sala Polivalentă este un alt proiect pe care administraţia locală l-a propus devenilor…
– Avem în plan construirea unei săli polivalente, o sală multifuncţională, unde se pot organiza diferite evenimente, nu numai activităţi sportive. O sală de 5.000 de locuri, care să servească municipiilor Deva, Hunedoara şi oraşului Simeria. Acolo s-a stabilit să se facă o parcare de 500 de locuri, dar trebuie, dacă vedem în perspectivă, o parcare mult mai mare, de 1.500 de locuri. Tot în zona respectivă gândim o piaţă de en-gros legume-fructe, de aceea o parcare mai mare este absolut necesară. O comisie de la primărie a analizat variantele de terenuri care se potrivesc pentru ducerea la bun sfârşit a celor două investiţii, sala polivalentă şi piaţa de en-gros. Studiem toate variantele, mai achiziţionăm teren, vedem. Primăria deţine 5 hectare în zona respectivă. Vom vedea ce spune evaluatorul. Construcţia sălii vrem să o executăm prin Compania Naţională de Investiţii.
– Am înţeles că începeţi o asociere cu Episcopia Devei şi Hunedoarei. Despre ce este vorba?
– Episcopul Gurie ne-a solicitat să intrăm într-un parteneriat cu Episcopia, pentru persoanele defavorizate, cu probleme sociale. Episcopia va achiziţiona un imobil, noi îl vom renova, iar de administrarea acestuia se va ocupa Episcopia. Este un proiect de suflet, de reintegrare a tinerilor cu probleme sociale. Acolo vor primi consilieri, îngrijire, vor putea şi locui temporar.

– Aţi desfiinţat Centrul Multicultural Castrum Deva, o entitate care cuprindea Cetatea, Casa de Cultură „Drăgan Muntean“ şi Centrul Naţional de Informare Turistică, despărţind Casa de Cultură de Cetate şi informarea turistică. În schimb, aţi înfiinţat un serviciu nou de administrare a cetăţii, cu director şi câteva zeci de angajaţi. Este mai bine aşa?
– La Serviciul Public de Administrare Cetate Deva este un nou şef, Alin Suciu. Vreau să lămuresc întâi un lucru. S-a spus că se vor angaja aici mai multe persoane. Nu e adevărat. Sunt oameni care vin aici de la alte servicii ale primăriei. Este necesar să dăm viaţă Cetăţii prin evenimente pe care să le organizăm în incinta acesteia şi la poalele ei. Cetatea este simbolul Devei, şi ca atare trebuie promovat. Apoi, piaţeta din faţa telecabinei dorim să o transformăm. Avem două variante, cu fonduri europene sau din bugetul local. E nevoie de eliberarea traficului în zonă, ca acel spaţiu să devină un loc unde să se organizeze tot felul de evenimente. Avem în plan să facem acolo o străduţă unde să montăm căsuţe, a brutarului, a potcovarului, casa pielarului s.a.m.d. În scurt timp vom avea pe masă un studiu legat de piaţeta respectivă. Vă asigur că va fi ceva deosebit. Vrem să înfiinţăm şi un comandament de gardă, să fie un program de schimbare a gărzii la Cetate. În plus, un restaurant este necesar pentru turişti în acel loc.

– Ce faceţi cu Stadionul din Deva?
– Stadioanele din Deva, Hunedoara şi Simeria sunt toate în paragină. De aceea, am militat pentru un proiect comun în acest sens pentru cele trei localităţi. În prezent, la Stadionul din Deva va fi făcută pistă din tartan. Le reamintesc devenilor că pot folosi stadionul, pentru alergare, e deschis non-stop. Pista va fi realizată în câteva luni. Tot la stadion am găsit o modalitate ca să stopăm problemele la tribună. Sunt infiltraţii de apă. Colegii mei de la Direcţia tehnică au venit cu o soluţie, de acoperire a tribunei cu o structură uşoară. Este o soluţie excelentă.

– Parcarea supraterană din centrul vechi când va fi gata?
– Parcarea supraterană va fi gata în 15 noiembrie. Vor fi 160 de locuri de parcare. Va fi supravegheată video şi cu un sistem modern de ticketing. Construcţia parcării costă 800.000 de lei.

– Ce-i lipseşte Devei ca să se dezvolte?
– O facultate. Tinerii sunt nevoiţi să plece în centre universitare. Este un cerc vicios. Vin firme care vor să investească aici. Ieri, de exemplu, am avut discuţii cu patru posibili investitori din afara ţării. Investitorii susţin că nu avem forţă de muncă pentru producţii. Ne trebuie o facultate de farmacie, cum a propus medicul Ioan Petrui. Sau una de IT, ca să-i ţinem pe tineri la Deva. Este un oraş îmbătrânit, tebuie să recunoaştem.

– Sunteţi de cinci luni în funcţie. Care este problema cea mai grea la primărie?
– Cel mai mult în aceste cinci luni m-am lovit de partea legislativă. E drum lung din momentul în care iei o decizie şi până se pune în practică. O altă problemă a fost rapiditatea răspunsului funcţionarilor la solicitările cetăţenilor. Hârtiile nu se ţin aşa mult în primărie, am devenit o instituţie mult mai transparentă. Am creat numere de telefon la care cetăţenii pot suna pentru zona verde, iluminat, înzăpeziri etc. Municipiul Deva cred că se va dezvolta înspre Hunedoara, Cristur, în următorii ani.

Comentarii (14)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Deveanu spune:

  Tinar si jelinistit….ce sa zic. Am votat Mircia Muntean ca sa ne conducă un hotelier ratat.
  Coboară domnule cu picioarele pe pamint. In afara de propria imagine, ca iti ies ochii din cap alergând dupa interviuri.
  Ce facultate aberezi?!? Asta era idee acum 15 ani. Acu e plină Deva de looseri cu facultate.
  Ai auzit ce se cauta pe piata muncii? Lasa visele ratate!
  Cu sala polivalenta si facultate ne dam dracu! oras de pensionari! cele trebe lor?!?
  Tichie de margaritar ne trebe!

 2. FLORIN spune:

  E dus cu pluta ce mai

 3. Moromete spune:

  Va vaitati ca-i oras de pensionari, dar nu sunteti de acord cu o facultate?
  Nu vi se pare ca faceti comentarii fara sa ganditi?
  O facultate ar aduce un suflu nou acestui oras, ar insemna, pe langa sume de bani atrase bugetului local si afaceristilor locali, mai multa viata intr-un oras in care nu se mai intampla nimic.
  Daca nu se face nimic blamati, daca se face…blamati…

 4. Cocosila spune:

  “Esti prost” (replica pentru Moromete)
  Bai, geniile lu’ peste-imputit, vreti sange proaspat de analfabeti cu diploma ?!?
  Vreti o noua fabrica de diplome gen Spiru ?
  A fost singura “fabrica” din Deva care a … “mers … in profit” .
  Doar politrucii si analfabetii ar cumpara diplome “de Deva”.
  Vreti la Deva “Farmacie” ??????????
  Vreti la deva “IT” ??????????
  Sunteti idioti de-a dreptul.
  Bai boilor, multinationalele vor doar soproane cu “producatori .. pe salariul minim”, dar analfabeti FARA DIPLOME, nu ca voi analfabetii CU DIPLOME.
  Voi doar vreti “praf electoral”. Adica sa le luati si bruma aia de bani, si sa le vindeti niste cartoane, sa para si ei “..telectuali”.
  Ce sa zic, om cu viziune …
  Raman la concluzia:
  “Esti prost”

 5. Moromete spune:

  Prost esti tu cu mata care te-a fatat handicapat mintal ce esti!
  Vorbeste naibii civilizat nesimtit ordinar ce esti!
  Mi-am spus o opinie personala care am sustinut-o pe cand tu doar lansezi injurii fara sens.
  Nu sunt implicat electoral si nu fac politica, iar daca vrei sa dezbatem civilizat o tema lansata de cineva o facem, daca nu ramai in treaba ta si lasa pe altii in pace.
  Cine vrea sa obtina doar o diploma oricum o obtine, dar din alta parte.
  Nu toti care fac facultate sunt analfabeti cum spui tu.
  Cine vrea sa invete cu adevarat, nu doar sa obtina cartoane, o face si reuseste sa se afirme.

 6. Cocosila spune:

  Vezi ca esti prost.
  Eu necunoscand pe mata, nu o pomenesc.
  Dar, ma intreb.
  Voi vreti sa “revolutuinati” societatea si clasa politica ?! Asa ?!
  Analfabetii tineri, astia de generatia ta, doar au auzit de Moromete, ca de citit, doar etnobotanice in … sptamana altfel. Impreuna cu Mircica, noaptea, prin boscheti.
  Replica era din Morometii. Analfabet mic si rau.
  Cum ma asteptam insa, TU HABAR NU AI de Morometii.
  Pe voi, sa ajungeti la facultate, va incurca liceul. Precum odinioara, pe blonde.
  Voi insa, sunteti perfecti ca activisti politici. Aveti toate caracteristicile.

 7. TicTac spune:

  O facultate cu profil IT este binevenita si nu orice analfabet poate termina asa ceva.

 8. zapada spune:

  D-nu Mares ai grija cu furatul ca esti obisnuit..sunt astia cu ochii pe tineee…dar sa ai noroc.

 9. Machiavelli spune:

  Si profesori de unde luam ?
  Scuze, avem mai multe doctorate in judet decat Liverpoolul.
  Prin toate catunele, care mai sunt locuite, mai se gaseste cate un doctorat.
  Sau poate transferam de Harward University ?!In interes de serviciu ?!?

  Doamne, mare e gradina Ta !

  Cand sporul demografic e dezastru !?
  Cand inchidem scolile chiar din orase, ca satele hunedorene au disparut cu totul !?
  Cand universitatile actuale inchid sectii si facultati !?
  Cand avem 3 profesori / student ! Ca nu mai vine nima.
  Cand toate multinationalele vor doar robotei fara CCM, doar cu 8 clase pe salariul minim, si doar cu management strain, din cauza increderii ZERO in invatamantul superior romanesc ?!
  Identificam, in campanii electorale idioate, nevoia imperioasa de noi facultati! De fapt Universitati. (M-am prostit si eu, scuze).

  Nu intru in polemici. Sunt sterile.
  Dar aburelile politicienilor in campanii, sunt de-a dreptul scarboase.

 10. Moromete spune:

  Cocosila, dupa cum spuneam prost esti tu cu mata!
  Nici tu nu ma cunosti, dar iti permiti sa ma faci prost!
  Daca nu esti in stare sa legi o discutie civilizata si cu un minim de respect nu am cum sa-ti raspund altfel.
  Habar n-am care din noi doi a auzit primul de Moromete si ce fel de scoala sau pregatire are fiecare, asa ca normal ar fi fost sa pornim o discutie presupunand ca suntem egali. Daca arunci jigniri gratuite nu faci dovada ca esti cu scoala mai multa decat analfabetii la care faci referire.

  Sansa unei natii sta in educatie si doar prin oameni bine pregatiti, care nu mai accepta incompetenti in jurul lor, poate evolua inspre bine.
  Cat timp oamenii sunt fara scoala si pregatire minima, este evident ca raman o simpla masa de manevra atat pentru multinationale cat si pentru politicieni.

  Evident ca statistica de 3 profesori/student este exagerata si se accepta de dragul discutiei.

  O universitate cu maxim 2-3 specializari cu inalta calificare si nivel ridicat de pregatire s-ar preta foarte bine la un oras cum este Deva.

  O parere personala, tot fara polemica…

 11. Deva spune:

  Imi plac toate proiectele propuse de primarul Razvan M.
  Lipsesc pistele de biciclete ,acel velo city pt Deva si pista care leaga deva de Hd si deva de simeria dar si pista care leaga centrul Devei de deva Mall zona Auchan prin Oras pe langa Dacia service.
  Mai lipsesc anveloparile (izolarea) tuturor blocurilor din Deva.cred ca in 2-3 ani se pot finaliza Caci Deva este un Oras mic.
  Il rog sa ieie in serios pistele de bicicleta.
  Succes si Nu te lasa ! Cei rai Mereu vor comenta…..

 12. Tiri spune:

  Sa mi-o sugeti voi aia care cenzurati. Comunistilor.

 13. Cocosila spune:

  Stimate domnule Moromete
  1. Imi cer scuze ca nu intelegi replica dintr-o opera.
  Chiar te-ai suparat. Ilie nu s-a suparat pe Cocosila.(ambele mele comentarii sunt REPLICI din Morometii)
  2. Limbajul , da-mi voie “de lemn” folosit, “maxim 2-3 specializari cu inalta calificare si nivel ridicat de pregatire”, denota ca foarte putin cunosti organizarea unei universitati, in schimb folosesti perfect limbajul mediocru de partid comunist.
  3. Nu ma mai mira nici injuraturile de mama, repetate (mama mea e moarta) si nici faptul ca populismele abjecte de campanie electorala te-au prins.

  Visati deci voi dragi Deveni la cai verzi pe pereti.
  Mi-e mila de voi, de unii, desi nu meritati.
  (Nici un absolvent al vreunei facultati de renume nu ar frecventa un CAP din Deva) . Ca sa-ti dai seama de asta ar trebui sa fi stat cativa ani intr-un centru universitar mai mare.
  Dar cei care vor sa imbrobodeasca politic prostimea, daca nu au ce sa dea, dau diplome. Sunt ieftine, adica nu au valoare.
  Sloganuri de genul “doar prostimea poate fi manipulata”, prind la cei care habar nu au de notiuni elementare de comunicare, persuasiune, retorica, logica.
  Vai si amar cu ce-mi pierd timpul.

  Fara sa fie vreo replica. Cred ca mi s-a luat…

 14. Neutru spune:

  O facultate e prea mult…. Niste cursuri in cateva specialitati, identificabile dupa un studiu de oportunitate (ce se cauta, cat se cauta, daca avem profesori “de nivel”, etc, etc ).

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Încă o lovitură grea pentru primarul comunei Şoimuş

Primăria comunei Şoimuş s-ar afla într-o mare încurcătură, din cauza proiectului finanţat din fonduri europene pentru înfiinţarea reţelei de apă,...

Deputatul PNL Carmen Hărău o spune răspicat: Profitul realizat de companiile multinaţionale să fie impozitat în ţară

Deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău (foto), susţine impozitarea în ţară a profitului realizat de companiile internaţionale care au reprezentanţe...

Şef nou la spitalul din Lupeni

Fostul director economic al Spitalului Municipal Lupeni, Carmen Misaroşi, a fost numită manager interimar al unităţii medicale. Asta, după ce...

Închide