Educatie si cultura

Despre analiza tehnicã (III)

04 X 2

Decebal N. Todăriţă

În continuare, vom prezenta câteva dintre principalele motive care explică importanţa analizei tehnice şi indică de ce investitorii trebuie să-i acorde acesteia o atenţie sporită.
1. Graficele folosite în analiza tehnică indică o evoluţie precisă a preţurilor într-o anumită perioadă de timp. Din studiul graficelor, un participant în piaţă poate să-şi construiască o imagine fidelă despre volatilitatea pieţei, element foarte important în evaluarea riscului unei tranzacţii.
2. Graficele sunt instrumente foarte utile şi celor care fac analiză fundamentală. De exemplu, graficele care descriu evoluţia preţurilor pe perioade lungi de timp permit izolarea rapidă a perioadele în care s-au înregistrat mişcări semnificative ale preţurilor. Prin determinarea elementelor fundamentale sau a evenimentelor specifice perioadelor respective, analiştii pot identifica modul în care factorii de mai sus au influenţat evoluţia preţurilor. Aceste informaţii pot fi folosite apoi în construirea unor modele grafice de comportare a preţurilor.
3. Graficele pot fi utilizate ca şi instrumente de sincronizare chiar şi de către cei care îşi fundamentează deciziile pe baza informaţiilor obţinute din alte surse (fundamentaliştii).
4. Graficele pot fi folosite ca şi instrumente de management financiar, ele ajutând la stabilirea punctelor limită şi stop.
5. Graficele reflectă totodată comportamentul pieţei, comportament care poate fi subiectul unor repetări în viitor generând aşa-numita sezonalitate a preţurilor.
Iată aşadar suficiente motive ca analiza tehnică să intre în preocupările actorilor din piaţa de capital şi în special a celor care preferă investiţiile în instrumentele financiare derivate.

Dicţionar de termeni futures

Blue Chip Stock – Acţiune a unei companii cunoscute la nivel naţional a cărei valoare este în creştere, care plăteşte dividende şi care are o bună reputaţie în ceea ce priveşte managementul, produsele şi serviciile sale.
Board of Trade – Denumire care reprezintă, în general, piaţa unde se tranzacţionează contracte futures şi opţiuni.
Box – Strategie cu opţiuni sau operaţiune la termen în care cumpărătorul iniţiază o cumpărare de opţiuni Call şi o vânzare de opţiuni Put la un anumit preţ de exercitare şi o vânzare de Call şi o cumpărare de Put la alt preţ de exercitare, toate tranzacţiile având acelaşi activ suport.
Break – O modificare, creştere sau scădere, bruscă a preţului.
Breakway Gap – O variaţie bruscă între două preţuri succesive care semnifică sfârşitul unui trend important şi începutul unei mişcări ample a pieţei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura