Descoperă „zestrea” comunei Balşa

Nicolle Ebner

Recunoscută ca o mare producătoare de mere şi prune, producţii transformate în ţuică în mare parte, comuna Balşa are şi un mare potenţial turistic. Oportunitate pe care încearcă şi primarul Simion Meteşan (foto) să o exploateze, spre mai binele comunităţii din cele 14 sate componente ale comunei.

Atracţii turistice

„În comuna Balşa există puncte de atracţie, care ar putea aduce venituri substanţiale atât locuitorilor interesaţi, care doresc să investească în acest domeniu, cât şi administraţiei locale, care ar beneficia de pe urma turismului, prin contribuţiile noilor întreprinzători la bugetul local. Datorită organizării regionale, facilităţilor fiscale şi avantajelor oferite, la nivelul zonei există posibilităţi multiple de a se investi în turism”, se arată într-un studiu cuprins în strategia de dezvoltare locală. Printre atracţiile turistice se numără Cheile Madei-de un pitoresc aparte şi care din 1979 sunt rezervaţie naturală. Paralel, sunt Cheile Ardeului, ce adăpostesc urme arheologice de o însemnătate deosebită-ceramică preistorică aparţinând culturilor Wietenberg, Otomani, Coţofeni, precum şi o importantă fortificaţie dacică şi urmele uneia medievale. Apoi, peşterile şi bisericile-majoritatea monumente istorice. De remarcat, Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Almaşu Mic de Munte, un lăcaş de cult arhaic unic printre bisericile de lemn.

Destin „încondeiat” din birou

Cu o asemenea zestre, nu e de mirare că reprezentanţii ministerelor îi văd tare bogaţi pe sătenii din comuna Balşa, chiar dacă ei trăiesc doar din agricultură şi creşterea animalelor. „Suntem săraci, dar cei de la Bucureşti ne văd bogaţi. Nu avem industrie, nu avem decât oameni cu pensii din 1989, pentru că suntem o comună îmbătrânită. Majoritatea drumurilor din comună sunt pietruite, prin urmare, dezvoltarea infrastructurii de drumuri ar crea o punte de legătură modernă pentru dezvoltarea turismului în zonă. Am depus un proiect pentru asfaltarea a 15 km de drum, care traversează opt dintre satele comunei. Sper că proiectul va fi declarat eligibil şi nu vom avea de suferit din cauza „bogăţiei” pe care ne-au stabilit-o, pe genunchi, cei de la Bucureşti”, afirmă primarul Simion Meteşan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Fura cu cheie potrivită

Un bărbat din Lupeni este cercetat penal, după ce a reuşit să spargă, luna trecută, două locuinţe, cu ajutorul unor...

Apetri a bătut palma cu Mureşul

Fostul jucător al echipelor Jiul Petroşani şi Universitatea Craiova, Gabriel Apetri (foto, 29 de ani) a semnat, ieri, până la

Bani cu ţârâita, dar buni şi ăia

Primarul comunei Şoimuş se numără printre puţinii edili şefi fericiţi că mai primesc bani de la guvern, pentru continuarea unor...

Închide