Descindere a poliţiştilor în Valea Jiului, la plasatori de valută falsă

Maximilian Gânju

Mai multe echipe de poliţişti, susţinuţi de luptători din trupele speciale, au descins în Petroşani, Petrila, Aninoasa ori Vulcan, ieri dimineaţă, fiind organizate 12 percheziţii la domiciliile unor persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională specializată în plasarea de valută falsă.

Acţionau în alte zone
Ancheta este derulată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Timişoara.
„În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza judeţului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 de euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil. Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracţional organizat erau din municipiul Petroşani, însă aceştia au acţionat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în oraşe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului şi unde recunoaşterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată“, au informat procurorii DIICOT Timişoara.

Valută falsificată în Italia
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării, în cursul anilor 2019-2020, au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 de euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităţilor Timişoara, Arad, Oradea, Marghita, Oţelu Roşu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Haţeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.
„Activitatea infracţională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia. Pe palierul de execuţie îşi desfăşurau activitatea trei persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziţii on-line, cu anunţuri de vânzare a diferite bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate“, mai arată DIICOT– Serviciul Teritorial Timişoara.
La gruparea infracţională organizată au aderat treptat şi alte persoane care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piaţă în aceeaşi modalitate. Zece suspecţi au fost căutaţi de poliţişti pentru a fi audiaţi în dosar. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi SCCO Gorj şi a jandarmilor din cadrul IJJ Timişoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.