Deputatul Carmen Hãrãu cere promovarea mixului energetic în CSAT, pentru a salva CEH

14 aprilie 2015 | 4 Comentarii | Publicat in: Flash, Politica si administratie

 05-carmen-harau_7 Natalia Bumbac

Deputatul hunedorean Carmen Hărău (foto) a adresat o interpelare ministrului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, prin care i-a solicitat un punct de vedere privind includerea energiei produse pe bază de cărbune ca element al siguranţei naţionale.

„În contextul eforturilor pe care înţelegem să le facem cu toţii, putere şi opoziţie, pentru a salva de la lichidare Complexele Energetice Hunedoara şi Oltenia, vă rog să precizaţi, în scris, care este punctul dumneavoastră de vedere despre posibilitatea de a promova în CSAT, problema mixului energetic al României, care să cuprindă şi o importantă componentă de energie obţinută din cărbune. Consider că o astfel de perspectivă nu este exagerată, având în vedere faptul că şi producţia de energie verde este substanţial subvenţionată, această abordare permiţând României alte poziţii de negociere în Comisia Europeană”, se arată în interpelarea deputatului Carmen Hărău către ministrul Andrei Gerea.

Asigură independenţa energetică
Implicarea deputatului hunedorean vine în contextul în care partenerii financiari internaţionali vor reveni în perioada următoare pentru a vedea care sunt soluţiile Guvernului de eficientizare a CEH. „În calitate de membru al Comisiei de buget finanţe, am participat la ultima întâlnire cu reprezentanţii BM, ai FMI şi ai CE, unde s-a cerut lichidarea CEH pe motiv că Guvernul nu are o strategie viabilă faţă de continuarea activităţii complexului. Propunerea venită din partea mea de a promova în CSAT problema mixului energetic naţional este o premieră, care ar putea duce la o altă poziţie de negociere în raport cu partenerii internaţionali. A renunţa de bună voie la producţia de energie pe bază de cărbune este un act de sabotaj după părerea mea, iar acest fapt mi se pare inadmisibil, din moment ce în alte state, precum Germania, se construiesc în prezent termocentrale pe bază de cărbune, cum este cea din bazinul Ruhr. Trebuie menţionat că producţia de energie verde este subvenţionată de Guvern cu o cotă mai mare decât energia de cărbune, iar menţinerea sectorului energetic pe bază de cărbune ar duce la o independenţă energetică a României”, a explicat deputatul Carmen Hărău.

Ajutorul de stat nu salvează CEH
Despre iniţiativa recentă a Guvernului privind acordarea unui ajutor de stat de salvare în valoare de 100 de milioane de lei, sub forma unui împrumut care să acopere necesarul de finanţare al CEH pe perioada aprilie – noiembrie, deputatul Carmen Hărău a afirmat că nu este o soluţie salvatoare, ci doar una de moment. „Doar un plan de eficientizare solid, care să fie aprobat şi de organismele internaţionale, ar putea duce la continuarea activităţii CEH”, susţine deputatul hunedorean.

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ingretosat de genii politruce spune:

  Stimata Doamna, ramaneti va rog doamna si lasati atotstiinta.
  Mix-ul se poarta doar in politica Dimboviteana, in Europa e INTERZIS.
  Asa ca, voi politicienii care ne mancatii banii, nervii si timpul, mai lasati-ne cu ideile marete si care prind la fraieri.
  Cred ca ar trebui limitat numarul de locuri politice la toate nivelurile.
  Politica , in Romania , a devenit opiumul prostimii si a eradicate meritocratia si bunul simt.
  Hai pa!
  (Nu am nimic personal nici cu dvs., nici cu PNL, dar mie greata de politica Romaneasca)

 2. Moise Nicoara spune:

  Este perfect adevarat ce se spune in comentariu. Doamna liberala fosta social-democrata crede ca toata lumea este idioata, doar dansa este desteapta. Nu este prima data cand procedeaza astfel. CSAT-ul poate modifica datele economice ? Plus ca dansa este deputat de municipiul Hunedoara. Pentru siderurgie oare ce a facut ?

 3. Eu spune:

  Doamna Harau face bani la greu din contracte cu statul.
  As fi curios cat de bine i-ar mai merge afacerile daca nu ar mai avea aceste contracte.

  Cat despre siderurgia pomenita in comentariul de mai sus, nu vad ce ar putea face ea.
  Acolo este o firma privata si doamne fereste sa se mai implice si in asa ceva.

 4. Moise Nicoara spune:

  Corect, eu intrebam ironic si retoric ce a facut pentru siderurgie. Nu poate face nimic exact asa cum nu poate nici in celalalt caz.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Good Fill, noua invenţie pe care Corneliu Birtok Băneasă o prezintă la Geneva

Inginerul devean Corneliu Birtok Băneasă (foto) face parte din delegaţia României ce va fi prezentă la ediţia din acest an...

Agenţiile de turism s-au adaptat crizei prelungite. Vacanţele se pot plăti şi în rate

Având în vedere că perioada concediilor se apropie cu paşi repezi, agenţiile de turism s-au gândit şi la cei care...

Vestigiile dacice din Munţii Orăştiei vor putea fi văzute în variantă 3D

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) – Cluj-Napoca, Universitatea Babeş-Bolyai – Cluj-Napoca...

Închide