Deputatul ALDE de Hunedoara Marius Surgent explică: De ce este nevoie de un Cod administrativ

28 mai 2019 | 2 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

Decizia Guvernului de a adopta Codul administrativ printr-o Ordonanţă de Urgenţă readuce în discuţie necesitatea şi importanţa acestei legi. În opinia deputatului Marius Surgent (foto) această lege este aşteptată de foarte multă vreme de administraţiile locale, de-a lungul aniilor fiind identificate şi semnalate o serie de disfuncţionalităţi de tehnică legislativă în domeniul administraţiei publice locale.

„Ca parlamentar am susţinut că este absolut necesar să fie aduse modificări importante la această lege. Spun acest lucru atât din propria experienţă, lucrând în administraţia publică locală, precum şi din discuţiile purtate cu primarii hunedoreni. De aceea, atât eu, cât şi colegii mei parlamentari de la ALDE am susţinut acest proiect legislativ. Sper ca în perioada următoare discuţiile legate de adoptarea Codului administrativ să prindă contur, iar această lege să fie adoptată”, a precizat deputatul.

Administraţiile locale, “sufocate” de prevederi legislative redundante şi paralele
„În domeniul administraţiei locale se constată o serie de disfuncţionalităţi de tehnică legislativă precum inexistenţa unor definiţii unitare ale principalelor concepte de administraţie locală, prevederi legale redundante şi paralele sau existenţa unor norme juridice contradictorii. De asemenea, din experienţă proprie vă pot spune că de multe ori în cadrul administraţiei locale te poţi confrunta cu dificultăţi în aplicarea prevederilor legale din cauza normelor juridice neclare şi necorelate. Tocmai de aceea, din punctul meu de vedere aceste disfuncţionalităţi trebuie reglementate şi clarificate pentru a permite administraţiilor locale o funcţionare eficientă“, a precizat deputatul Marius Surgent.

Stabileşte şi care este rolul administraţiei publice centrale în raport cu administraţiile locale
Printre altele, codul administrativ reglementează şi aduce o serie de clarificări privind instituţia prefectului şi a serviciilor publice deconcentrate. „Delimitarea rolului şi atribuţiilor principale ale Guvernului în raport cu administraţiile publice locale sau necorelarea statutului de prefect cu specificul şi cutumele administraţiei publice locale în raport cu prevederile constituţionale sunt doar câteva exemple ce pot fi prezentate ca neclarităţi care generează o serie de disfuncţionalităţi în funcţionarea administraţiilor publice locale. De asemenea, consider că sunt necesare o serie de reglementări care să clarifice modalităţile de colaborare şi control între ministere, serviciile publice deconcentrate şi prefect. Spun acest lucru pentru că de multe ori au fost constatate anumite disfuncţionalităţi între aceste instituţii, generate atât de neclarităţi privind statulul lor juridic, cât şi de raporturile lor cu miniştrii sau prefecţii”, a precizat deputatul.
Tocmai de aceea, deputatul Marius Surgent speră ca acest proiect legislativ să prindă contur şi să fie adoptat în perioada imediat următoare. “Declaraţia premierului României privind adoptarea Codului administrativ prin OUG sau prin asumarea răspunderii guvernului îmi dă speranţa că într-un final această lege va intra în vigoare. Este o lege aşteptată de toţi primarii din ţară, indiferent de coloratura politică şi tocmai de aceea sper că va fi adoptată”, a concluzionat deputatul.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Grigore spune:

    Plecați din Alde și tu și penalu de MOLOT,dacă aveți demnitate plecați ați distrus un partid frumos hoților.

  2. Grigore spune:

    Lasă codul administrativ pleacă împreună cu tata hoților din judetul Hunedoara MOLOT ați reușit să distrugeți Alde demisia.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Doi primari cer demiterea conducerii ADI Aqua Prest!

Scandal între primari din judeţul Hunedoara şi conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Prest Hunedoara. Doi edili, Dan Bobouţanu (foto...

Bulina neagră, 29.05.2019

Dorin Beluş, cetăţean din comuna Burjuc Pentru că a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare,...

Bulina albă, 29.05.2019

Daniel Vasile, instructor de karate la CS O Ka Do Hunedoara Pentru că la Campionatul Mondial de Karate WSF Shotokan,...

Închide