Comunitate

Densuș: Finanțare prin PNRR pentru dotarea și modernizarea cabinetului medical de familie

Magdalena Șerban

Potrivit DSP, printre cele 40 de ca­binete medicale din județul Hu­ne­doara preselectate pentru a beneficia de o finanțare nerambursabilă în baza Programului Național de Redresare și Reziliență se numără și cel din Densuș.

În folosul comunității
Demersul implică reabilitarea, mo­der­nizarea și dotarea cabinetelor de asistență medicală primară cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici, aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tip electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical, dar și alocarea unor fonduri pentru reno­va­rea clădirii cu scopul conformării la nor­mele igienico-sanitare și al creșterii eficienței energetice.
Nu este necesară nici o cotă de co­finanțare din partea aplicantului, așa că întregul context este unul ideal. „Am încercat și noi, ca administrație publică locală, să venim în întâmpinarea seg­men­tului sanitar, prin Compania Națio­nală de Investiții – CNI dorind să obți­nem sprijin pentru modernizarea dis­pen­sarului din satul central, însă lucru­rile nu au evoluat, neprimind nici un fel de veste în acest sens. Așa că o astfel de posibilitate care s-a ivit acum, cea de modernizare a cabinetelor me­di­cale de familie e de bun augur. Avem o doctoriță care asigură acest serviciu, nu doar temporar, ci permanent. Și-a dotat cabinetul chiar cu un ecograf, totul pentru a reuși să investigheze cât mai bine bolnavii și a fixa un diagnostic precis, fără a fi neapărată nevoie ca omul să meargă pe la spitalul din Hațeg sau prin alte părți. Dar acum va fi o șansă la dotări mai mari și la mo­der­ni­zări mai ample. Există și punct far­ma­ceutic la nivel de comună, însă ce nu avem e un cabinet stomatologic. Oricum, pașii sunt spre cu mult mai bine”, a pre­cizat Adrian Vîrtopean (foto), primarul din Densuș. Amintim că medicii de familie din localitățile Balşa, Geoagiu, Aninoasa, Dobra, Boşorod, Vaţa de Jos, Vălişoara, Baru, Ghelari, Pui, Certeju de Sus, Baia de Criş, Romos, Râu de Mori, Densuş, Rapoltu Mare, Teliucu Inferior, Buceş, Romos, Veţel, Gurasada, Orăştioara de Sus, Bucureşci, Sălaşu de Sus, Uricani, Crişcior, Peştişu Mic, Sarmizegetusa, General Berthelot și Băiţa vor beneficia de aceste fonduri câștigate prin PNRR.