Defrişări în Parcul Naţional Retezat

Carmen Cosman

Mai multe instituţii demarează ample verificări în Parcul Naţional Retezat, după ce există informaţii despre defrişări masive chiar în incinta ariei protejate.
 

S-au respectat sau nu normativele?
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara au anunţat declanşarea unui control în Parcul Naţional Retezat, pentru a vedea dacă se verifică informaţiile conform cărora în interiorul ariei protejate, s-au efectuat defrişări, interzise prin lege. „Ne-am autosesizat şi vom face un control în această zonă”, a declarat comisarul Cristian Moldovan, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Şi directorul Parcului Naţional Retezat, Zoran Acimov, a precizat că va avea loc o amplă acţiune de verificare, pentru a vedea dacă defrişările au respectat toate normativele în vigoare. „Tăierile de arbori care s-au făcut sunt în interiorul Parcului Naţional Retezat, în zona de consolidare durabilă sau zona tampon, cum mai este cunoscută. Din punctul nostru de vedere, tratamentele care s-au executat sunt legale. Dacă au fost făcute exact cum a fost prevăzut, va trebui verificat”, a declarat Acimov.

Dau vina pe un gândac
Tăierile au fost autorizate de Ocolul Silvic Retezat, iar Direcţia Silvică ar trebui să verifice dacă s-au respectat termenii avizului. „Felul în care au fost concepute tăierile este legal şi nu se pune problema de prejudiciu. Modul în care s-au executat poate fi verificat. Dar, termenul de masacru este folosit total neadecvat şi tendenţios şi are scopul de a provoca emoţie în rândul populaţiei necunoscătoare a realităţii”, a mai spus Acimov.
Mai multe informaţii, venite chiar şi din zona Academiei Române, vorbesc despre faptul că arbori tineri din Parcul Naţional Retezat cad sub drujbele firmelor care exploatează lemnul, sub pretextul că pădurea a fost atacată de un gândac nimicitor. Instituţiile trebuie acum să verifice cât de legală este tăierea lemnului din arealul protejat.

2 comentarii la „Defrişări în Parcul Naţional Retezat

  • 20 iulie 2011 la 12:28
    Legătură permanentă

    Comisarul Moldovan,zis BOLOVAN,trogloditu pnl-pdl,îndrăzneşte să se autosesizeze ….!!!!!măi frate ,aşa ceva………..!!!!! A venit armata verde a lui HortY să taie pădurile din Ardeal,că în Harghita -Cvasna au tăiat tot!!!! Proştii dracului de români!!!Au ochelari de cal!!!!Nu vedem mizeriile din cauza nasului!!!
    Bravo lu Băse!!!… nu se murdăreşte pe mâini, i-a lăsat pe huni să-şi bată joc de ţara asta…..!!!sănătate-cultură-mediu ,foarte bine ne face!!!!!!!!!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.