Declaraţie politică a senatorului PSD Viorel Sălan . Jandarmeria Română – 169 de ani în slujba României

2 aprilie 2019 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Sărbătorim astăzi, 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române, marcând, astfel, data la care, în 1850, Grigore Alexandru Ghica, domnul Moldovei la acea vreme, a semnat actul de înfiinţare a jandarmeriei.
În ultimii 30 de ani, jandarmeria a parcurs un drum important de redefinire a sa ca instituţie. Este o instituţie care şi-a reformulat, reconstruit cadrul legal de funcţionare, este o instituţie care şi-a construit o nouă imagine, o instituţie care şi-a asumat responsabilităţi noi atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.

Din această perspectivă rezultatele anului 2018 sunt argumente concrete care vorbesc de la sine despre progresele instituţiei, în pas cu dinamica evoluţiei climatului economic, social şi cultural. Situaţiile care au trebuit gestionate au devenit din ce în ce mai complexe.
Caracterul spontan şi amploarea unor adunări publice de protest, perpetuarea comportamentelor antisociale, menţinerea ameninţărilor la adresa obiectivelor, bunurilor şi valorilor, acutizarea ameninţării teroriste, precum şi creşterea exigenţei cetăţenilor faţă de calitatea acţiunilor Jandarmeriei Române, toate acestea au impus o adaptare necesară la noile condiţii.
Principala misiune a Jandarmeriei este asigurarea şi restabilirea ordinii publice, iar anul 2018 a fost unul intens în acest domeniu. Numărul adunărilor publice a crescut, manifestările de protest nedeclarate nu au mai fost doar excepţii, ci au definit o nouă regulă de încălcare a legii. Ca urmare, a crescut şi numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice, depăşind cifra de 33.000 de astfel de acţiuni. La acestea s-au adăugat peste 20.000 de misiuni de intervenţie. Aş dori să aloc o menţiune specială şi activităţii de prevenire şi combatere a faptelor antisociale, palier pe care jandarmii au constatat pe parcursul anului trecut peste 15.000 de infracţiuni şi au aplicat peste 130.000 de sancţiuni contravenţionale.
Un alt aspect deosebit de important în activitatea instituţiei pe care aş dori să-l subliniez este reprezentat de dimensiunea internaţională a Jandarmeriei. România este parte a comunităţii internaţionale, suntem membri ai NATO, membri ai Uniunii Europene, dar şi membri ai altor organizaţii prestigioase. Din această perspectivă, misiunile executate de jandarmii români în Afganistan, în Mali, Sudanul de Sud, Congo, Haiti, Republica Centrafricană, Ucraina, fiind extrem de bine apreciate la nivelul Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite, NATO şi OSCE. România contează în toate aceste organizaţii internaţionale şi creşterea numărului solicitărilor de acest fel confirmă performanţa deosebită a militarilor români, o confirmare a profesionalismului şi seriozităţii lor recunoscute.
Acceptarea Jandarmeriei Române în instituţiile europene de profil a confirmat statutul internaţional din ce în ce mai important şi mai clar pe care Jandarmeria Română îl are astăzi.
În cel mai recent sondaj de opinie realizat în luna martie, la nivel naţional, Jandarmeria continuă să ocupe locul trei în topul încrederii în instituţii după Armată şi Biserică.
Este un fapt ştiut deja că oamenii au fost şi sunt cea mai importantă resursă a Jandarmeriei. Sunt oamenii aceia deosebiţi care pun în aplicare sarcinile şi responsabilităţile; care sunt alături de alţi oameni în momente grave; care intervin în situaţii dificile sau acţionează pentru prevenirea lor.
Lor doresc să le adresez felicitările mele cu ocazia sărbătorii de azi. Doresc de asemenea să mulţumesc Jandarmeriei Române, în ansamblul ei, pentru modul exemplar în care şi-a făcut datoria în situaţiile dificile cărora a trebuit să le facă faţă pentru a asigura protecţia cetăţenilor României şi liniştea comunităţilor. Le urez jandarmilor să îşi îndeplinească şi de acum încolo cu succes obiectivele pe care şi le-au propus în activitatea lor, multe împliniri şi reuşite profesionale, alături de un sincer gând bun şi un călduros la mulţi ani!
Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Marcel spune:

    Taci dracului de paranoic. Torționar nenorociți ce ești. Chestor de carton ce ești.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Noile autobuze din Deva au intrat în circulaţie!

Ieri, primarul Devei, Florin Oancea, a prezentat noile autobuze, aduse din Israel, care vor circula de acum pe străzile municipiului.

Tâlharul din tren va fi judecat pentru tâlhărie calificată

Procurorii hunedoreni au finalizat cercetarea penală în cazul recidivistului care a comis două tâlhării la scurt timp după ce a...

Adolescent dispărut de o săptămână

Un adolescent de 16 ani, din Petrila, a plecat de acasă în ultimele zile ale lunii trecute iar familia sa...

Închide