Decebaliştii atacă universităţile din Germania şi Austria

Sorina Popa

Festivitate mare, ieri, la Colegiul Naţional Decebal din municipiul Deva. Zeci de elevi, profesori, invitaţi au asistat la decernarea diplomelor elevilor din clasa a XII-a, care au studiat limba germană. La festivitate a fost prezent şi Hubert Gronen, consilier pe probleme de învăţământ al Germaniei la Ministerul Educaţiei.
În prezenţa colegilor de liceu, elevii cărora li s-au înmânat diplomele de germană au primit flori şi multe aplauze din partea celor prezenţi în Sala festivă a Colegiului Decebal. La rândul lor, „diplomaţii” le-au mulţumit profesorilor, dar şi părinţilor, care au avut curajul să fie prezenţi la manifestare. Într-un cuvânt, tinerii au savurat momentul, bucurându-se de realizarea lor. 

Îşi pot construi mai bine o carieră
„Este a noua generaţie de elevi pe care o pregătesc şi sunt foarte mulţumită că mulţi dintre ei au ajuns să studieze în străinătate şi să-şi construiască o carieră. Prin aceste diplome, le oferim tinerilor o şansă să studieze afară”, a declarat profesoara de germană Nadia Piţu.
„Am reuşit să obţin al doilea punctaj la diplomele în limba germană. Vreau să studiez la Viena. Am vrut să obţin această diplomă, deoarece este mult mai bine să urmez o facultate în străinătate. Acolo sunt alte condiţii, trăieşti într-o lume civilizată, poţi să te dezvolţi intelectual mult mai repede”, a declarat Octavian Doda, elev la Colegiul Naţional Decebal din Deva.

Pregătiţi să-şi pună în valoare calităţile
Diploma de limba germană (DSD) este cunoscută în lume ca fiind cea de care studenţii străini au nevoie pentru a-şi putea începe studiile la o universitate din Germania sau Austria. Ideea de bază este aceea de a pregăti absolvenţii DSD pentru viaţa de după şcoală. Profesorii care i-au pregătit pe elevi pentru a obţine diplomele respective susţin că se pune mare accent pe caracterul de proiect al examenului. Aceasta înseamnă că elevii trebuie să se pregătească independent, să cerceteze, să exerseze lucrul cu sursele de informare şi să facă prezentări ca şi când ar candida pentru obţinerea unui loc de muncă la o firmă, fiecare trebuind să încerce să-şi pună cât mai bine în valoare calităţile.
Predarea în limba germană se face astăzi nu numai de profesori români, ci şi de profesori veniţi din Germania.
Colegiul Naţional „Decebal” este singura unitate şcolară din judeţ care pregăteşte elevii pentru obţinerea acestei diplome de certificare a cunoştinţelor de limbă germană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.