De la pomana din cimitir, la spital

3 noiembrie 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Carmen Cosman

Zeci de persoane care au celebrat luni Ziua Morţilor au ajuns la spital în stare avansată de ebrietate.

Mulţi dintre cei care au avut nevoie de îngrijiri medicale au fost cerşetori care au primit de pomană în cimitir de la cei veniţi să-şi celebreze morţii. Numai la Spitalul Municipal din Vulcan, în câteva ore au ajuns 11 persoane care prezentau simptomele intoxicaţiei acute cu etanol. „Li s-au administrat perfuzii cu glucoză şi au fost monitorizaţi o perioadă până şi-au revenit şi au putut pleca acasă. O parte erau şi policontuzionaţi”, a declarat Mihai Preda, medic şef adjunct Compartiment Primire Urgenţe în cadrul Spitalului Municipal Vulcan.

Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în restul spitalelor din Valea Jiului, mai ales că luni după-amiază, cimitirele au fost pline de cerşetori veniţi chiar şi din judeţele limitrofe, ca să primească pomană de la cei ce au celebrat Ziua Morţilor. În data de 1 noiembrie, locuitorii din Transilvania sărbătoresc „Luminăţia” sau “Ziua Morţilor”, un vechi obicei catolic, păstrat de sute de ani. Se duc din timp în cimitire şi pregătesc mormintele, pe care le acoperă cu flori în fiecare an, de 1 Noiembrie. Tot în această zi, dau de pomană colaci, cozonac, vin sau ţuică, pentru sufletele celor dragi, trecuţi în nefiinţă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Timiş cere demisia lui Moloţ din fruntea liberalilor hunedoreni

Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş (foto), a declarat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Haţeg şi de...

Colonie hunedoreană la FC Cisnădie

Fostul jucător al echipei Jiul, Mircea Ilie, a semnat cu echipa din Liga a III-a, FC Cisnădie, urmând să evolueze...

I-a spart protezele şi i-a furat pantofii din picioare

Un hunedorean de 28 de ani le-a dat mari bătăi de cap poliţiştilor, după ce, timp de mai multe luni...

Închide