Comunitate

De la Beriu, numai de bine

Magdalena Şerban

Chiar dacă lucrurile, la nivel naţional, nu stau tocmai „pe roze“, ne bucurăm să constatăm că pe ici, pe colo, măcar la noi în judeţ, se mai întâmplă şi câte ceva pozitiv. Iar un caz concret este cel al comunei Beriu, unde lucrările demarate încep să se finalizeze, aşa cum îi stă bine unei administraţii locale, către sfârşit de an.
 

În satul Căstău – condiţii ca la oraş
La Căstău, gazele naturale reprezintă un mare avantaj pentru locuitori, ţinând cont că este singurul sat din comuna Beriu în care există gaz. Începute din 1995, lucrările de introducere a gazului metan au continuat şi în acest an, preconizându-se ca în luna noiembrie, să fie finalizate.  Astfel, Căstăul va beneficia, în întregime, de focuri pe gaz metan. Fiind un parteneriat al Primăriei comunei Beriu cu Eon Gaz, şi costurile au fost împărţite: 30 la sută sunt suportate de către primărie şi restul de 70 la sută, de către Eon Gaz. „Este un parteneriat care va aduce mari beneficii locuitorilor comunei. Pe lângă faptul că nu mai este necesar să ducă grija lemnelor, este şi mai practic. Nu se mai pune problema să  rămână fără lemne tăiate sau iarna să-i surprindă fără combustibil”, ne spune Emil Bîc (foto), edilul-şef al comunei Beriu.

 

Modernizări la tot pasul
Extinderea reţelei de apă potabilă din satul Poieni, pe un tronson de 2,6 km, este o altă lucrare pe care primăria o suportă din bugetul propriu. Iar valoarea ei nu este chiar mică: 120.000 de lei. „Administraţia locală face tot posibilul, ca din bugetul ce-l are foarte drămuit, să realizeze cât mai multe lucrări de modernizare. Lucrarea din satul Poieni are ca termen de execuţie data de 30 octombrie, ceea ce înseamnă că suntem pe ultima sută de metri“,  adaugă edilul şef al comunei Beriu. Nici sediul primăriei nu a fost neglijat, din cauza spaţiului foarte strâmt şi a condiţiilor greoaie de muncă, acesta fiind în plin proces de extindere şi modernizare. Vechile birouri au „îmbrăcat deja straie noi“, urmând ca o nouă construcţie să se finalizeze la anul. Iar cum totul se rezumă şi la bani, trebuie amintit că pentru aceste lucrări, primăria va scoate din bugetul propriu 400.000 lei. Din aceştia, 300.000 sunt alocaţi pentru 2010, restul urmând a se investi în 2011.
Montarea unei centrale pe lemne la Şcoala Generală din satul Sibişel reprezintă un alt punct important pe ordinea de zi a aleşilor locali. Fiind deja alocată, prin HG, suma de 50.000 lei,  se va trece la fapte în cel mai scurt timp.

 

Speranţa unor fonduri europene
Pentru că bugetul primăriei este şi el limitat, însă dorinţa de a face cât mai multe pentru comunitate se accentuează pe zi ce trece, edilii locali au depus un proiect pe Măsura 322, pentru modernizarea infrastructurii, a reţelei de apă-canal, înfiinţarea unui centru After-school în satul centru de comună şi lucrări la Căminul Cultural din Căstău, proiect ce a fost declarat eligibil. „Această declarare a eligibilităţii ne oferă mari speranţe la finanţare. Am avut 64 de puncte, adică maximum. Ar fi o mare realizare pentru comună, ţinând cont că valoarea proiectului se ridică la 2,5 milioane de euro”, declară Emil Bîc.

Oameni puşi în valoare
Premiul  I,  obţinut de taraful „Leliţă de la Căstău“, în cadrul unui concurs muzical naţional, desfăşurat la Drăgăşani,  constituie o mare bucurie pentru comunitate, dar mai ales, pentru primărie: „Acest taraf l-am readus în activitate anul acesta, sub formă reunită, după 10 ani. Ne bucurăm mult pentru premiul obţinut, el fiind emblematic pentru comună. De asemenea, echipa de fotbal „Berianul“ ne face o mare cinste, păşind deja în Liga a V-a. Primăria va face în continuare, tot ce-i stă în putere, pentru a susţine aceste talente”, spune primarul din Beriu.

One thought on “De la Beriu, numai de bine

  • Singurul primar din zona Orastiei care merita toata consideratia cetateniilor. Se vede cu ochiul liber progresele facute de comuna Beriu, in comparatie cu ,,Comuna Orastie”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura