Comunitate

De frică să nu fie furaţi, patronii angajează doar „pe relaţii”

Adriana Raluca Mîţ

Din numărul total de locuri de muncă înregistrate în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, doar 10 la sută sunt în domeniul comerţului. Şi asta, pentru că patronii preferă să angajeze vânzători recomandaţi de persoane de încredere, în detrimentul persoanelor necunoscute.

Locuri de muncă vacante în comerţ

Din cele peste 500 de locuri vacante puse la bătaie de către AJOFM Hunedoara în ultima săptămână, nici măcar 50 nu sunt în comerţ. Astfel, există în jur de 10 locuri de muncă pentru postul de barman, aproape 20 pentru vânzător, cinci pentru ospătar, patru pentru lucrător comercial şi câteva pentru alte posturi din domeniul comerţului.

„Angajaţii iau şi din ce nu le aparţine”

Criza financiară din ultimii ani i-a determinat pe patronii firmelor din comerţul hunedorean să se gândească de două ori înainte de a spune unui posibil candidat „Eşti angajat!”. Chiar dacă teoretic, se spune că „prima impresie contează”, practic, lucrurile nu stau chiar aşa. În momentul în care se prezintă la interviu, candidaţii încearcă să fie cât mai serioşi, obiectivul lor fiind acela de a da o impresie cât mai bună. Dar, o dată ce prin mâinile lor trec constant sume de bani, mult mai mari decât propriul salariu, tentaţia e mare şi unii dintre ei se lasă conduşi de ea. Ana-Maria Szabo, patroana unui magazin cu obiecte de artizanat, situat în centrul Devei, este de părere că: „în ultimul timp, se angajează numai dacă ai relaţii şi asta, pentru că în ziua de azi nu mai există încredere, angajaţii încearcă să ia şi din ce nu le aparţine. Mai nou, se angajează pe bază de interviu, dar pe mine mă interesează în primul rând aspectul fizic şi apoi ce ai în cap, cât de inteligent eşti.” Ionica Lungu lucrează pe postul de vânzătoare de peste patru ani la aceeaşi firmă, şi asta, pentru că a reuşit să câştige, e drept, cu greu, încrederea patroanei: „Am lucrat trei ani la bar şi apoi, patroana a căpătat încredere în mine şi m-a mutat la magazinul alimentar pe care l-a deschis în urmă cu un an, unde sunt şi un fel de administrator. Pe celelalte fete le-a angajat după ce a dat anunţ într-un ziar local, dar nu au stat prea mult. Dacă îţi faci treaba cum trebuie, patronii nu au nici o problemă cu tine, dar dacă eşti neserioasă, la fel eşti şi tratată iar banii sunt pe măsura muncii depuse.”

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura