ActualitateFlash

De ce s-a oprit restaurarea Castelului Corvinilor

Cristina Ghenea

În urma zvonurilor legate de sistarea fondurilor alocate lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor de către Ministerul Culturii, în preajma castelului a fost postat un banner, lung de 12 metri, prin care hunedorenii şi-au propus să-l sensibilizeze pe ministrul Kelemen Hunor, prezent zilele trecute în judeţul nostru şi aşteptat să viziteze Castelul de la Hunedoara. Pe banner scria „Nu blocaţi fondurile pentru renovarea Castelului”.
Edificiul istoric a intrat într-un proiect de restaurare încă din anul 1998, timp în care s-a tot lucrat, cu unele perioade de întreruperi. Este vorba, de fapt, de lucrările de restaurare a componentelor artistice din piatră ale castelului. Dar cum anul acesta încă nu s-a lucrat nimic la castel, au început să apară zvonurile legate de sistarea fondurilor necesare. Chiar şi unii dintre angajaţii Castelului Corvinilor presupuneau că Ministerul Culturii a blocat fondurile.

Ce susţine directorul Cerişer

Directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Nicolae Cerişer, ne-a declarat că nu ştie de unde a pornit neînţelegerea, dar nu se pune problema tăierii de către minister a banilor necesari restaurării castelului. „Într-adevăr, principalul finanţator al proiectului de restaurare este Ministerul Culturii. Lucrările au fost oprite, deoarece o comisie de specialişti a depistat unele nereguli la lucrările finalizate până în prezent, precum şi la proiect. Comisia a decis ca lucrările să fie oprite, pentru a face o reevaluare a proiectului şi pentru a elabora unul mai complex. În nici un caz nu a blocat nimeni fondurile alocate restaurării”, a declarat Nicolae Cerişer.

Ce spune ministrul Kelemen Hunor

Interpelat pe acest subiect, în timpul conferinţei de presă pe care a ţinut-o la Deva, Kelemen Hunor, ministrul Culturii, a declarat că nu se pune problema sistării fondurilor alocate pentru restaurarea Castelului Corvinilor. Chiar recent, au fost aprobată suma de 150.000 lei, pentru ca lucrările să continue. Problema este însă alta. Lucrările au fost oprite, deoarece s-a constatat că sunt prost realizate. În plus, a declarat ministrul, nu există un proiect pentru restaurare, până acum, lucrându-se după ureche. Ca urmare, trebuie urgent realizat un proiect unitar, pentru ca restaurarea Castelului Corvinilor să poată fi reluată.

Scade numărul vizitatorilor

Potrivit reprezentanţilor muzeului, din 1998 şi până în prezent, nici o treime din lucrările de restaurare a întregului Castel nu au fost finalizate. Din această cauză şi din altele, numărul celor interesaţi de acest edificiu este tot mai mic. De la începutul anului şi până în prezent, au fost cu 40 la sută mai puţini vizitatori la Castelul din Hunedoara, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura