De ce nu modifică ministrul Sănătăţii ordinul privind cursurile de igienă?

Sorina Popa

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a solicitat Ministerului Sănătăţii să modifice ordinul privind organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului cu noţiunile de igienă.

Cursuri făcute doar pe hârtie
Aceste cursuri de igienă trebuie făcute de personalul din producţie, comercializarea alimentelor, alimentaţie publică, servicii de curăţenie, în unităţi de asistenţă medicală, colectivităţi de copii, hoteluri, moteluri, cabane, producţia şi distribuţia apei potabile, servicii de îngrijire corporală, cosmetică, frizerie, coafură, masaj, manichiură, servicii tip dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. În multe cazuri, practic, aceste cursuri nu se fac. Oamenii dau banii, dar angajaţii nu se duc nici o oră la cursurile respective. Totul se tratează superficial, iar cine are de suferit este clientul. Aşa că, judecaţi şi dumneavoastră cine are de câştigat că organizează cursurile de igienă teoretic, taie chitanţe şi se îmbogăţeşte pe sănătatea noastră. Ca să se evite asemenea pericole, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara a cerut modificarea ordinului care reglementează organizarea cursurilor de igienă.
”Modificarea acestui ordin este necesară, deoarece din cele cinci firme autorizate la nivelul judeţului Hunedoara, doar două societăţi procedează corect, adică cursurile de igienă se efectuează efectiv şi examenele se dau cu comisia de la DSP. În cazul celorlalte trei firme, nu se cunoaşte în ce locaţii şi dacă se organizează cursurile, iar examenele de absolvire nu se dau cu comisia DSP. În aceste condiţii, taxa de 20 de lei/persoană examinată nu intră în bugetul instituţiei noastre. Instituţia noastră pierde anual minimum un milion de lei din acest motiv”, se arată în adresa trimisă către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, semnată de ec. Monica Cînda, directorul executiv al DSP Hunedoara.

27.000 de persoane în judeţ
În 2016, ITM Hunedoara a furnizat o bază de date, pe baza codurilor CAEN, informând că sunt 27.000 de persoane în judeţul nostru care ar trebui să deţină diplome de absolvire a cursurilor de igienă. Diplomele sunt valabile trei ani de zile. Cei de la DSP Hunedoara îi cer ministrului Sănătăţii ca doar direcţiile de sănătate publică să organizeze cursurile de igienă. Firmele autorizate pentru organizarea cursurilor de instruire-noţiuni fundamentale de igienă, în judeţ, şi ai căror absolvenţi susţin examenul cu comisia DSP sunt: Camera de Comerţ şi Industrie Deva şi Dectra Enginnering SRL Hunedoara. Toţi cei care au nevoie de diplomele respective trebuie să ştie că în prezent doar aceste firme funcţionează conform legii şi organizează cursurile după toate normativele.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.