Politica si administratie

De ce nu are ursul coadă

După ce a aiurat, bălmăjit și amețit în stilul caracteristic, că va aduce amendamente la Legea Pensiilor după ce a fost votată, dând dovadă, ca și în conducerea partidului pe care îl „păstorește” în județul Hunedoara, că habar nu are despre legislația muncii, Vetuța Stănescu se bate cu cărămida în piept că a înaintat un proiect de lege, alături de colegii dânsei din PNL, la fel de bine „pregătiți”, ce vizează modificarea Legii 360/2023 privind sistemul de pensii publice și că își propun să elimine anumite inechități.

Nu este nevoie de așa ceva, pentru că nu există nicio inechitate. Numai că Vetuța Stănescu este obișnuită cu acest cuvânt, având în vedere inechitățile realizate de PNL pe vremea când guverna cu USR. Încearcă să obțină sub orice formă capital electoral, doar că este foarte greu, deoarece ca să realizezi un lucru trebuie să știi cum, trebuie să vrei și să poți acest lucru. Dar se pare că este departe de a realiza lucruri bune într-un mod profesionist.

În discursul demagogic, în goana după voturi, anumite partide susțin că seniorii care au lucrat în condiții speciale (grupa I)  nu vor mai avea pensia indexată în anii următori, ceea ce este total fals. Fapt pentru care vin cu următoarele precizări referitoare la amendamentele propuse pentru așa-zisa modificare a noii legi a pensiilor de către un grup de tovarăși ai PNL:

 

Legea 263/2010 prevedea stagiul complet de cotizare de 25 de ani pentru siderurgiști!!!, energeticieni!!!, personalul tehnic din minerit de cărbune (altul decât cel din subteran)!!!, mineritul de minereuri!!!, mecanici de locomotivă, construcții mașini, construcții nave, industria armamentului, hidroconstrucția, aviația civilă etc.

DECI, ACEASTĂ PROPUNERE NU LE-AR PUTEA ADUCE NICIUN BENEFICIU!

 

Mai mult, ca tehnică legislativă, stagiul de cotizare în condițiile prevăzute la art. 28 din lege se putea realiza doar după data intrării în vigoare a Legii 360/2023. În aceste condiții cui s-ar aplica legea? De când?

 

Conform legislațiilor anterioare, la calculul pensiei pentru anumite persoane s-au utilizat stagii complete de cotizare diferite, în paralel, în funcție de tipul activității desfășurate. Ce se întâmplă în aceste situații? Propunerea nu precizează.

 

În cazul căror puncte s-ar aplica VPR diferențiat? (contributivitate, necontributivitate)?

Mai ales, ce VPR s-ar aplica punctelor de stabilitate, cu atât mai mult în situația în care persoanei în cauză i s-a stabilit inițial pensia cu utilizarea mai multor stagii complete de cotizare?

 

Minerilor de subteran pensionați până în ’90 și în perioada 2011-25 iulie 2016 li s-au calculat pensiile cu utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 30 de ani.

Conform proiectului, în cazul lor, VPR=2032/30=68 de lei, deci mai mic decât cel actual!

 

Această problemă a inechităților trebuie tratată cu foarte mare seriozitate, mai ales de către cei care reprezintă speranțele și încrederea celor care i-au trimis în forul suprem al statului român. Fapt pentru care, când ies în fața electoratului, trebuie să dea dovadă de seriozitate, de probitate profesională și de soluții concrete la problemele cetățenilor pe care pretind că-i reprezintă.

 

Este fals și faptul că pensionarii care au lucrat în condiții grele, precum și că toate pensiile care au rămas la aceeași valoare nu se vor indexa în anii următori.

 

„Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri (practic grupele speciale de muncă – mineri, siderurgiști, energeticieni etc..) și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni, fiindcă ei nu au nicio vină că statul a schimbat de mai multe ori regulile legate de pensionare din interese de moment. Însă, fiți sigur că voi rezolva prin dialog cu Comisia Europeană ajungând la o înțelegere corectă, nu prin acțiuni populiste cu proiecte fantomă depuse acum în parlament ce modifică legea asumată anul trecut prin PNRR și votată de toate partidele.” – primul ministru dl. Marcel Ciolacu, deschiderea ședinței de Guvern din data de 11 septembrie 2024.

 

Avem, persoane încadrate și la indemnizația socială. Și lor le va crește pensia în 2025 (indiferent de punctajul din decizia de recalculare), ca urmare a majorării acestei indemnizații.

Și mai avem seniorii a căror pensie a rămas la aceeași valoare și care au obținut la recalculare un punctaj egal cu pensia în plată. La aceștia, pensia va crește în 2025, la fel ca la toți, în urma indexării valorii punctului de referință.

Brusc, PNL și USR se transformă din lup în oaie și nu mai pot de grija pensionarilor români! Aceiași pensionari care au avut de suferit de pe urma guvernului PNL-USR, guvernare al cărei slogan a fost întotdeauna în ultimii 30 de ani de la revoluție: „bogatul mai bogat, săracul mai sărac”.

Vetuța Stănescu, cel mai puțin pregătit parlamentar în domeniul legislației sociale pe care l-a avut județul Hunedoara, devine brusc specialistă în pensii!

Și tot brusc, descoperă că se pricepe la legi, deși nu face diferența dintre amendamente și modificarea legislației!

Vetuța Stănescu simte doar că i se clatină scaunul și încearcă demagogii ieftine. În anii de mandat parlamentar, a demonstrat cât de activă a fost în ceea ce privește problemele pensionarilor. A demonstrat cât de mult a fost în mijlocul acestora pentru a le afla problemele. A demonstrat cu vârf și îndesat! Nu a făcut nimic! Vorba lui Eminescu: „E ușor a scrie versuri/Când nimic nu ai a spune”.

Nimic din ceea ce spune Vetuța Stănescu și colegii parlamentari PNL, semnatarii „amendamentelor depuse”, nu este sustenabil și credibil.

Pensionarii nu au nevoie de gargară politică!

Au nevoie de pensii cu care să își cumpere mâncare, medicamente, să își asigure traiul și să își crească nepoții! Iar PSD este partidul care a reparat toate gafele parafate prin politicile sociale aplicate ori de câte ori au fost la guvernare așa-zișii salvatori ai nației: PNL și USR.

 

 

 

 

Ilie Toma,

deputat PSD Hunedoara

One thought on “De ce nu are ursul coadă

  • Ilie Toma este foarte bun pe postul de ” fundaș central”. Corvinul Hunedoara are nevoie de el.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura