De ce blochează Ministerul Sănătăţii includerea aparatului pentru testarea Covid-19, de la spitalul din Hunedoara, în programul naţional?

5 mai 2020 | 1 Comentariu | Publicat in: Comunitate, Flash

Sorina Popa

Telenovela cu aparatul RT PCR de testare Covid-19 de la Spitalul municipal din Hunedoara continuă. Până acum, responsabilii din Ministerul Sănătăţii, care apar toată ziua la televizor şi spun “testaţi, testaţi, testaţi” se pare că una vorbesc şi alta fac. Altfel nu ştim cum să catalogăm faptul că după câteva săptămâni de la punerea lui în funcţiune, aparatul pentru testarea coronavirus de la spitalul din Hunedoara nu a fost inclus în programul naţional, iar testele să fie decontate, aşa cum prevede legea.

Efort financiar important
“Am făcut un efort financiar destul de consistent, aparatul a costat 450.000 de lei. Din păcate, nici la această oră nu am primit un răspuns de la Ministerul Sănătăţii privind decontarea cheltuielilor cu kiturile de testare Covid-19. Deocamdată, la spitalul din municipiul Hunedoara se testează doar personalul medical şi pacienţii de aici, suplimentar faţă de recomandările celor de la Direcţia de Sănătate Publică. Însă, cheltuielile cu testările sunt suportate de spital, nu putem deconta să ne achite Casa de Sănătate. Din păcate, chiar dacă vrem să testăm personalul din Unitatea Medico-Socială, de la Căminul pentru vârstnici, Direcţia de Asistenţă Socială sau din serviciile publice ale primăriei, nu putem. Pentru că nu ştim cum să procedăm cu cheltuielile, cu decontările. Dacă suportăm noi cheltuielile cu testările, riscăm să vină Curtea de Conturi şi să ne întrebe de ce am plătit, când există un program naţional prin care se achită testările pentru coronavirus. Nici cum nu ieşim bine. Noi am achiziţionat aparatul, să testăm, să vedem situaţia reală, pentru a putea fi trataţi hunedorenii care au acest virus. L-am cumpărat cu bani de la bugetul local, specialiştii au învăţat repede să lucreze, am făcut tot ceea ce a depins de noi, iar acum stăm, deoarece ministerul nu ne dă aprobarea să intrăm în acel program, cum avem dreptul”, a declarat Dan Bobouţanu (foto), primarul municipiului Hunedoara.

DSP a dat avizul de funcţionare
“Sper să nu fie vorba de o implicare politică! Cei de la DSP au verificat aparatul, ne-au felicitat că totul este în regulă, ne-au dat avizul de funcţionare pentru testare Covid-19. Dar, se termină pandemia şi Ministerul Sănătăţii nu ne dă undă verde să putem deconta testările”, a adăugat edilul şef al municipiului Hunedoara.
Aceasta fiind situaţia, normal să ne întrebăm de ce la Hunedoara nu se poate, iar în alte părţi din ţară, se poate? Oare această tragere de timp a celor de la Ministerul Sănătăţii de a introduce aparatul de RT PCR, pentru testarea Covid-19, aflat în funcţiune la spitalul din Hunedoara, în programul naţional, se datorează faptului că municipiul Hunedoara are primar PSD? Oare culoarea politică să decidă şi în acest caz? Să nu uităm că este vorba de vieţi omeneşti şi de o pandemie, iar bătălia politică ar trebui lăsată la o parte.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Cornel Istrate spune:

    Normal ca nu-i dau liberalii avizul …
    Ce vreti ? Sa urce judetul Hunedoara pe locul secund in intrecerea nationala “Ce judete au cele mai multe infectari cu Covid-19 ?!?”
    Ca pe sucevenii lui Flutur nu-i mai detroneaza nimeni de pe locul fruntas !!! Dar pe “falcosii” de Arad … daca ne straduim …
    Traiasca PDL !!! Pardon … am scris ce mi-a venit in minte … trebuia sa zic PNL dar na … mai greseste omul. Sau nu ?! 😉

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Mircea Davidescu, noul şef al Direcţiei Deva 2020 din primărie

De ieri, noul director executiv al Direcţiei Deva 2020 din cadrul Primăriei municipiului Deva este Mircea Davidescu (foto).

Preşedintele Consiliului Judeţean a lămurit această problemă . Liliana Vaidner va prelua funcţia de manager al Spitalului Judeţean

Conducerea militară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se află pe picior de plecare, iar acum problema este cine...

Gura lumii, 6.05.2020

Vorbesc gurile rele că un personaj de pe la noi vrea să ajungă pe un post important. Cică zvonerii au...

Închide