Dănuţ Buhăescu: Orban s-a răzbunat pe persoanele cu dizabilităţi din localităţile conduse de primari PSD

Magdalena Şerban

Încă un primar hunedorean arată cu degetul către guvernanţi din pricina modului în care au fost alocat banii pentru pla­ta salariilor cuvenite persoanelor cu handi­cap şi însoţitorilor aces­tora. La Uricani, edilul-şef Dănuţ Buhăescu (medalion) acuză autorităţile centrale de favoritisme politice.

În loc de echilibrare bugetară, dezechilibrare
„Din milionul de lei solicitat pentru a onora plata salariilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor lor, s-au acordat doar 200.000 de lei. Noi am reuşit să plătim din bugetul local până în luna septembrie, tăind de la alte capitole, dar şi aşa mai e nevoie de bani. Pe octombrie şi noiembrie suntem descoperiţi. Cum s-a procedat nu e deloc echitabil. Am rămas şocat când am constatat diferenţele făcute între primăriile PNL şi cele PSD. De exemplu, la Petroşani s-au direcţionat fon­duri, deşi ei sunt la zi cu plata acestor drep­turi sociale, fiindu-le acordate 2,5 milioane de lei. Nu am nimic cu colegii mei, să ne în­ţelegem, ci cu împărţeala făcută la Bucureşti. Mai apoi, la fel, la Haţeg s-au dat 700.000 de lei (e un oraş cu peste o mie le locuitori peste Uricani), cum s-a întâmplat şi în cazul comunelor Pui şi Crişcior, adică primării conduse de liberali. Şi atunci, o mai putem numi echilibrare, căci în mod firesc, trebuiau să primească fix cei care nu au. Eu nu înţeleg: oamenii care ar trebui să beneficieze de aceste drepturi nu sunt toţi la fel? Nu au nevoi? Nu trebuie să trăiască? Sau pentru ei nu trebuie să existe sărbători şi o pâine pe masă?!”, întreabă Dănuţ Buhăescu, primarul oraşului Uricani.
Acesta mai spune că pe timpul guvernării PSD nu s-a întâmplat aşa ceva, iar ceea ce se petrece acum e de părere că reprezintă o securizare a administraţilor liberare pentru 2021. ,,Banii s-au dat primarilor liberali pen­tru a-i asigura la anul. E posibil, după cum bă­nuiesc, ca în 2021 să se dea foarte puţini bani la primării pentru persoanele cu diza­bilităţi şi însoţitori (…). E un mecanism go­lă­nesc, şmecheresc. La anul ni se va spune: uitaţi, nu am dat nimănui. Da, de acord, dar ai dat în 2020 mai mult decât trebuia.
Oricum, rectificarea a fost pregătită dina­intea alegerilor, mergând pe principiul că după ei, rămâne potopul. Consider că a fost o gândire mediocră şi un nivel medieval de răzbunare a lui Orban pe PSD şi pe toţi cei care nu erau cu el. Proiectul de hotărâre pri­vind rectificarea nu a fost pregătit de Finanţe, ci în laboratoarele Ministerului Dezvoltării. Este absolut abominabil. Vorbim de persoane cu dizabilităţi, şi aşa lovite de soartă şi cu mari greutăţi. Legea spune că trebuie să li se asigure de către Guvern până la 90 la sută din resursele financiare necesare (…) Căutăm soluţii pentru că lucrurile nu pot să rămână aşa. Nu va veni Moş Crăciun anul acesta, vom strânge cureaua la maximum oriunde e posibil, amânăm investiţii etc, dar trebuie ca oamenii să îşi primească plăţile. Vrem să corectăm dezastrul lăsat de Guver­nul-potop”, mai susţine edilul din Uricani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare