Comunitate

Dacă nu mai e şomaj tehnic, e Ordonanţa 13

Nicolle Ebner

Pentru că solicitarea de şomaj tehnic nu se mai justifică, dat fiind vremea de afară, agenţii economici îşi îndreaptă atenţia spre facilităţile fiscale oferite ca alternativă de guvern, pentru supravieţuirea în perioada de criză. Acesta ar fi unul din motivele care a dus la scăderea ratei şomajului în judeţ, e drept, aproape insesizabilă.

În uşoară scădere

Faţă de luna februarie, în martie, rata şomajului în judeţ a înregistrat o scădere cu 0,22 la sută, respectiv de la aproape 11 la sută, la 10,72 la sută. Totuşi, în evidenţele AJOFM Hunedoara, figurează peste 22.150 de persoane aflate în căutarea unei slujbe, cei mai mulţi şomeri fiind în municipiile Hunedoara, Deva şi Orăştie. La polul opus sunt localităţi din Valea Jiului, Lupeni şi Petrila. Numai în cursul lunii trecute s-au înregistrat peste 3.300 de noi şomeri, majoritatea pierzându-şi locurile de muncă în urma disponibilizărilor colective operate la CNH-Petroşani, Termocentrale Mintia, CFR Marfă şi Călători, însă aceştia, deocamdată, beneficiază de protecţie prevăzută prin lege, pe o perioadă de până la doi ani. Vestea bună este că numărul disponibilizărilor a fost aproape anihilat de cel al angajărilor. „În luna martie, au crescut angajările, peste 2.500. Mai bine de jumătate dintre cei care şi-au găsit un loc de muncă au fost angajaţi pe o perioadă nedeterminată. Un astfel de trend crescător am înregistrat numai în perioada 2006-2008”, spune directorul AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan, sperând ca trendul să se menţină.

Tatonează calitatea forţei de muncă

Unul dintre factorii care au impulsionat numărul angajărilor pare a fi OUG nr.13 din 23.02.2010, care dă posibilitatea angajatorilor, “care în anul 2010, pe locurile de muncă nou-create, vor angaja persoane provenite din rândul şomerilor şi pe care le vor menţine în activitate pe o perioadă de cel puţin 12 luni, să beneficieze, pe o perioadă de şase luni de la data încadrării, de scutire de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane”. “Pentru că şomajul tehnic nu se mai justifică după încălzirea vremii, angajatorii au început să se intereseze de facilităţile fiscale oferite de ordonanţa 13. Avem solicitări din Deva şi Petroşani, dar deocamdată tatonează terenul, pentru că vor să vadă calitatea oamenilor pe care-i angajează şi pe care nu au voie să-i concedieze timp de un an”, a mai declarat Vasile Iorgovan.

Firmele interesate să angajeze personal în baza prevederilor OUG 13/2010 sunt în special cele din industria exploatării lemnului.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura