Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv şi irevocabil, că UNBR – Bota este legală. Hunedoreanul Pompiliu Bota dă lovitura definitiv în lumea justiţiei!

8 martie 2017 | 15 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

Mircea Lepădatu

Iată că, după mai bine de 11 ani de procese cu contestatarii săi şi tergiversări, justiţia din România a stabilit că Uniunea Naţională a Barourilor din România – Bota îndeplineşte toate condiţiile legale de funcţionare. Din hotărârea judecătorească devenită irevocabilă reiese că UNBR – Bota este persoană juridică de utilitate publică.
Precizăm că primul proces în privinţa legalităţii UNBR – Bota s-a desfăşurat la Judecătoria Sector 1 Bucureşti, cea care a dat verdict favorabil UNBR – Bota. Tribunalul Bucureşti a judecat apelul şi Curtea de Apel Bucureşti recursul, ultimele două instanţe menţinând hotărârea Judecătoriei Sectorului 1, instanţa de fond.
Motivul principal pe care s-au susţinut hotărârile sunt că „Uniunea Naţională a Barourilor din România (Baroul Bota), fiind înfiinţată printr-o hotărâre judecătorească, cele statuate în cuprinsul său se impun a fi respectate şi nu pot fi modificate decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi nicidecum printr-o acţiune în constatarea nulităţii persoanei juridice de interes public astfel create, neputându-se introduce o cerere în cadrul căreia să se pretindă stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat anterior judecătoreşte“ şi că „UNBR Bota a fost înfiinţată prin hotărâre judecătorească(…) nu poate fi introdusă o acţiune care să constate nulitatea acestei instituţii fără a se aduce atingere hotărârii judecătoreşti care a înfiinţat-o“.
Referitor la această decizie a Curţii de Apel Bucureşti, avocatul Pompiliu Bota (foto) ne-a dat o declaraţie, în exclusivitate, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
„Într-adevăr, hotărârea CAB este irevocabilă, deci nu mai poate fi atacată, ea consfinţind că Uniunea Naţională a Barourilor din România – Bota este persoană juridică de interes public, înfiinţată în baza unei hotărâri judecătoreşti ce nu mai poate fi desfiinţată. UNBR-Bota este organizată în baza Legii Avocaturii, deci Uniunea noastră funcţionează cât se poate de legal şi ea nu poate fi desfiinţată”, a declarat avocatul hunedorean Pompiliu Bota. Acesta ne-a mai precizat că UNBR-Bota are barouri în toate judeţele ţării, în cadrul cărora activează peste 4.000 de avocaţi.

Redăm alături extrase din decizia Curţii de Apel Bucureşti:

CURTEA DE APEL BUCUREŞTI DOSAR NR. 54430/299/2012

DECIZIA CIVILĂ IREVOCABILĂ NR. 62/2017 din 22 februarie 2017

menţine

TRIBUNALUL BUCUREŞTI – SECŢIA A VI-A CIVILĂ DOSAR NR. 54430/299/2012
DECIZIA CIVILĂ NR. 1326/A din 19.12.2014 (EXTRAS)

„reclamanta a solicitat instanţei să constate nulitatea Uniunii Naţionale a Barourilor din România (Baroul Bota) şi, pe cale de consecinţă să dispună dizolvarea şi lichidarea acestei pârâte.“ (fila 2 a deciziei tribunalului)

„între regula generală, pe de o parte, şi regula specială instituită de Legea nr. 51/1995 în cazul organizării şi exercitării profesiei de avocat, pe de altă parte, există un raport care cade sub incidenţa regulii: generalia specialibus non derogant şi, respectiv, specialia generalibus derogant.” (fila 18 a deciziei)
(Legea nr. 51/1995 nu prevede nici înfiinţarea, nici desfiinţarea barourilor şi UNBR)

„Uniunea Naţională a Barourilor din România (Baroul Bota) fiind înfiinţată printr-o hotărâre judecătorească cele statuate în cuprinsul său se impune a fi respectate şi nu pot fi modificate decât prin exercitarea căilor de atac prevăzute de lege şi nicidecum printr-o acţiune în constatarea nulităţii persoanei juridice de interes public astfel create, neputându-se introduce o cerere în cadrul căreia să se pretindă stabilirea contrariului a ceea ce s-a statuat anterior judecătoreşte.“ (fila 16 a deciziei tribunalului)

„Din moment ce nu s-a dovedit şi desfiinţarea ulterioară a încheierii pronunţată la data de 30 iulie 2003, de către Judecătoria Târgu-Jiu în dosarul nr. 79/PJ/2003, prin care s-a autorizat funcţionarea unei asociaţii având drept scop înfiinţarea de barouri, argumentul primei instanţe este pe deplin valabil şi nu se impune a fi reformat.“ (fila 17 a deciziei tribunalului)

Comentarii (15)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. alex spune:

  exercitarea profesiei de avocat de persoanele inscrise in ong-ul lui bota este INFRACTIUNE !!!

 2. gigi spune:

  hotararea cutii de apel bucuresti spune ca odata ce o entitate a fost infiintata prin hotarare judecatoreasca, ea se prezuma a fi legal infiintata.
  de aici, insa, si pana la exercitarea activitatilor de avocatura de un ong, e cale de ani lumina.
  atat CEDO, cat si ICCJ a decis ca ong-ul lui bota nu poate desfasura activitati specifice avocatilor, iar exercitarea acestora este infractiune.

 3. Constantin Bita spune:

  Fără zăbavă, trebuie o acțiune în constatarea existenței calității de persoană juridică a UNBR -Clasic.
  Există precedent cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, care s-a dovedit a nu a vea personalitate juridică legală.
  Eu fac această acțiune în numele meu și solicit ca UNBR Clasic să aducă dovada că a dobândit personalitate juridică în condițiile legii.
  dacă se invocă Legea Avocaturii nr.51/1995, atunci să se facă dovada că existau minim 2-3 barouri legal înființate.
  Eu nu mai am ce pierde.
  Mă voi lupta până în pânzele albe. Cine dorește, mi se poate alătura, fie în interes propriu, fie în interes alăturat. Voi face public numărul dosarului.
  Prea ne-au umilit, acuzându-ne de avocatură clandestină. Să văd care avocați erau clandestini și care nu!

 4. gigi spune:

  mai costica, de infiintare in baza legii ai auzit ?!
  mai lasa-ne cu prostia asta.
  poti sa deschizi orice dosar vrei, accesul la justitie e liber.
  dar vezi ca, daca te prind ca faci avocatuta ilegala, iti fac si eu plangere penala.

 5. dan spune:

  ,,infiintare in baza legii,, ? care lege, de ORGANIZARE a profesiei ? Legea 3/48 a desfiintat toate barourile; nu mai tine cu dezinformarile securiste !

 6. mag spune:

  cine citeste aceasta stire si nu se pricepe in domeniu, chiar o sa creada ca, gata, de acum incolo, “avocatii” lui bota sunt avocati, iar ceilalti, nu.
  este o dezinformare !

 7. dan spune:

  gigi, ONG este o persoana juridica infiintata pe Ord 26/2000. UNBR Bota este p.j. de interes public infiintata in baza unei hot judecatoresti. Citeste hot Curtii de Apel Buc. unebereul si barourile voastre nu au fost infiintate dupa desfiintarea de la pașopt (Legea 3).

 8. dan spune:

  mag-ule, este o realitate recunoscuta mai nou de toate instantele. Hot Curtii de Apel Bucuresti este irevocabila si nu dezinformeaza, ci statuează !

 9. arvocatu spune:

  A czut binomu, au dat o hotărâre în litera şi spiritul legii.Ce vor face cei care se consideră tradiţionali? se întorc în mormânt Decuseară,Taslăuanu, Bratianu, Plopeanu etc.

 10. Ion Apreutesei spune:

  Stirea este falsa.
  Organizatia lui Bota nu poate fi desfiintata deoarece este un ONG.
  Dar asta nu inseamna ca este un BAROU pe legea avocatilor. Baroul este unul singur, nu al lui Bota. Atentie mare. Nu va inregistrati. Riscati urmariri penale si condamnari, cum a fost condamnat Bota.
  Bota este un escroc, puscarias. A mai fost in penitenciar, a mai fost arestat.

 11. Ion Apreutesei spune:

  Mergeti la www.unbr.ro care este baroul avocatilor din Romania.
  Sa nu cumva sa va inscrieti la acest Pompiliu Bota, un procesoman escroc.
  intrati pe portal.just.ro sa vedeti cate condamnari, amenzi penale si cate procese are.
  Toti cei care se inregistreaza in acest barou de impostori nu vor profesa niciodata si vor fi expusi ridicolului. Cititi pe juridice.ro articolele despre acest barou ilegal.
  Nu va distrugeti viitorul de juristi. Grija mare.

 12. dan spune:

  Ăi, Apopii Apreutesei, baroul tau (Vaslui, Bacau)cand si cine l-a infiintat ? Pune un jurist sa-ti citeasca decizia Curtii de Ape Bucuresti si lasa dezinformarea cu ONG -urile!

 13. Paul spune:

  Cinste judecatorilor corecti si impartiali, nepedelizati, care au statuat in sfarsit, ceea ce reprezinta legalitatea si realitatea faptica, dupa sute de nup-uri si achitari pronuntate de procurori si de judecatori de la multe instante din tara.Se cunoaste ca nu mai este Livia Stanciu la ICCJ si ca influenta in/prin CSM a unbr-ului traditional ( ase citi Zamfirescu, predoiu s.a) a scazut….Adevaratii magistrati sunt cei care pronunta hotarari temeinice si legale, nu cei care sunt aserviti si creeaza probleme nelegale avocatilor legal inscrisi si recunoscuti de stat….

 14. marita spune:

  legea 25 /24 03 2017 a fost data dupa decizia curtii de apel nr 62 /febr. 2017, pentru a anula efectele acestei decizii care se pare ca nu a fost opozabila si Parlamentului Romaniei. ( NERECUNOASTEREA UNEI HOTARARI JUDECATORESTI SE PEDEPSESTE CU INCHISOAREA) .ATUNCI SI PARLAMENTARII SA DEA EXAMEN DACA VOR SA FIE AVOCATI.BOTA AR PUTEA SA SE UNIFICE CU CELALALT SI SA CONSTITUE UN SINGUR BAROU. DE CE SA FACA UN ABSOLVENT DE DREPT INCHISOARE CA MERGE IN INSTANTA ? ATUNCI DE CE MAI FACE FACULTATE? NU INVATA IN FACULTATE ACEEASI TEMATICA CA SI AVOCATUL? CA SI CONSILIER JURIDIC POTI SA REPREZINTI O FIRMA CO CAPITAL DE SUTE DE MILIO. SAU MILIARDE DE EURO (MIN. DEZVOLTARII), DAR NU POTI SA REPREZINTI PT. UN PARTAJ , UN DIVORT MINCINOS ETC. STIMATI AVOCATI NU VA MAI DATI ROTUNZI , CACI DACA NU VA DATI BINE CU JUDECATORUL , PROCESUL IL PIERDETI , INDIFERENT CAT DE BUNI SUNTETI PROF.

 15. ioan spune:

  daca exista hotarare definitiva si irevocabila,sunt inregistrati la osim,si alte acte doveditoare ca sunt legali infiintati,avocatii din baroul constitutional[bota],sa nu mai fie condamnati. sa se intre in normal prin acceptarea celor 2 entitati sau prin fuziunea lor. m.justitiei, iccj,csm,presedintele romaniei,toti acestia trebuie sa gasesca solutii de rezolvare. nu se mai poate continua in felul acesta cand oameni nevinovati sunt trimisi la inchisoare.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Râu de Mori, comună mare, cu probleme mari

Primarul din Râu de Mori, Niculiţă Mang (foto), a făcut deja măsurătorile în teren pentru a veni în întâmpinarea implementării...

La Veţel s-a declanşat acţiunea de ecologizare

Luna martie se împarte între zilele dedicate cu precădere sexului frumos şi treburile cotidiene. Dacă unii edili s-au gândit să...

Biblioteca Judeţeană a marcat Ziua Femeii printr-o manifestare cultural-educativă: Ana Blandiana, poet şi om al Cetăţii

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat Ziua Internaţională a Femeii printr-o frumoasă manifestare cultural-educativă dedicată poetei Ana Blandiana, la...

Închide