Cum se vor plăti CASS şi CAS

2 august 2017 | 4 Comentarii | Publicat in: Politica si administratie

În ultima perioadă, au existat foarte multe informaţii legate de modul în care se va plăti CASS şi CAS. Premierul Mihai Tudose a anunţat că sumele reprezentând aceste contribuţii vor fi reţinute şi virate de angajator, ca şi până acum. În termeni contabili se spune că suma se reţine la sursă. Niciodată nu s-a pus problema ca oamenii să îşi plătească singuri aceste contribuţii.

În acest moment, banii se plătesc de angajator, în două tranşe, astfel – un virament din salariul brut al angajatului, în numele său, al angajatului şi un virament din contul angajatorului, în numele angajatorului, global, la nivelul întregului fond de salarii.
Astăzi, pe lângă CAS si CASS mai sunt şi alte contribuţii sociale, cum este, de exemplu, fondul de şomaj. În total, toate contribuţiile aferente unui salariu, plătite de angajat şi angajator reprezintă 39,25 la sută din valoarea salariului brut.
Din 1 ianuarie 2018, se va plăti o singură sumă, din salariul brut al angajatului, în numele şi pentru angajat, iar plata efectivă o va face tot angajatorul. Mai mult, de anul viitor, se vor plăti doar două contribuţii – CAS 25% – pentru pensie şi CASS 10% – sănătate, în total 35 la sută.
Noul sistem aduce beneficii angajatului, dat fiind că angajatorul va plăti o contribuţie unică mai mare la fondul de pensii, în numele şi pentru angajat şi în consecinţă acesta va obţine o pensie mai mare.
Nici angajatorul şi nici angajatul nu vor face un efort financiar suplimentar. Din contră. Valoarea totală a contribuţiilor sociale va scădea de la 39,25 la sută cât este în prezent, la 35 la sută. În acest fel sunt respectate angajamentele din campania electorală şi din Programul de Guvernare al PSD.
Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Pensionar spune:

  Ce faceti cu recalcularea pensiilor pt grupele de munca? V-ati ascuns in barlog hipopotamilor! O sa va bata Dumnezeu,conform juramantului depus!

 2. Petru spune:

  Va rugam publicati un articol si cu recalcularea pensiilor pentru grupele de munca 1 si 2 ,care conform legislatiei in vigoare trebuia sa inceapa cu 1 iulie 2017,la o anumita categorie de pensionari in prima transa,lucru pe care nu l-am avut la pensia din iulie 2017,pina cind sa mai asteptam caci de la 1 ianuarie 2016,am tot asteptat domnule deputat Ilie Toma ?

 3. Eu spune:

  A ajuns tractoristul expert…
  Tara lui papura voda!

 4. Niculitza Faraonu spune:

  Sa-i dea Dumnezeu sanatate ca m-a uns director peste aia care n-au de munca!!!

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
COMUNICAT DE PRESĂ. 200 de milioane de euro pentru stoparea abandonului şcolar

Potrivit datelor colectate de Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE), România ocupă locul 3 în Uniunea Europenă la capitolul...

Relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului la Bucureşti a provocat o dispută între politicieni. Contre între premier şi europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan

Un adevărat scandal s-a pornit între premierul Mihai Tudose (foto stânga) şi europarlamentarul hunedorean Siegfried Mureşan (foto dreapta), după ce...

Avansări în grad la jandarmi şi pompieri

  Pompierii şi jandarmii hunedoreni au avut ieri motive de bucurie. Asta, pentru că mai mulţi dintre ei au fost...

Închide