Politica si administratie

Cum se poate schimba situaţia în comuna Certeju de Sus datoritã Deva Gold

Oana Mihnea cariera certej (2)

Faptul că primăriile de la noi din judeţ nu au bani destui pentru a-şi realiza obiectivele este un lucru bine cunoscut. Şi comuna hunedoreană Certeju de Sus se confruntă cu greutăţi financiare, dar totuşi, există o oază de speranţă, cunoscută sub numele de Deva Gold.
În vremea când fosta exploatare minieră de la Certeju de Sus era în funcţiune, primăria încasa din impozitul pe salarii ale angajaţilor o sumă destul de frumuşică, extrem de benefică bugetului local. Odată cu închiderea minei, veniturile au scăzut de 10 ori. „Atunci, erau 850 de angajaţi şi încasam 150.000 lei pe lună, numai din impozitele pe salarii, dar după ce s-a închis exploatarea, mai încasăm doar  vreo 15.000 de lei, de la cele câteva firme care funcţionează pe raza comunei noastre. În momentul de faţă, sunt la noi în comună patru firme cu mai mult de cinci angajaţi. De fapt, tot Deva Gold deţine grosul de angajaţi, ei având deja aproximativ 180 de salariaţi. În total, la nivel de comună avem la ora actuală în jur de 250 de salariaţi. Sunt convins că, o dată ce investiţia societăţii Deva Gold va demara, lucrurile se vor schimba mult în bine pentru noi. Având în vedere că minimum 80 la sută dintre cei care au depus cereri de angajare vor ajunge să lucreze la compania respectivă, cred că ne vom întoarce la situaţia din trecut, dinainte de a se închide mina şi primăria va putea încasa în jur de 150.000 de lei pe lună, numai din impozitele pe salarii“, a declarat Petru Cîmpian, primarul comunei Certeju de Sus. Mai mult decât atât, primarul a  adăugat că oamenii din comună nu contenesc să vină la primărie, interesaţi fiind de începerea lucrărilor, deoarece îşi doresc foarte mult să muncească pentru a avea un trai mai bun. Rata şomajului în comună este aproape de 20 de procente, de aceea, mulţi dintre tinerii din zonă sunt nevoiţi să plece pe timp de vară la muncă în străinătate. Pentru aceştia, un serviciu aproape de casă ar fi mai mult decât o binecuvântare.
Exploatarea zăcământului de la Certeju de Sus va fi una de suprafaţă şi este estimată să dureze 18 ani. De pe cele 452 de hectare, se estimează că se vor extrage în fiecare an peste 10 tone de aur şi de argint. Eldorado Gold, compania care deţine 80 la sută din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certeju de Sus 270 de milioane de dolari.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura