Actualitate

Cum să folosești un test de sarcină corect și când e cel mai bine să îl faci?

Probabil că ai trecut și tu prin discuții jenante cu părinții, bunicii sau prietenii, legate de relațiile tale intime și viața sexuală. Un subiect tabu dacă îi întrebi pe mulți, dar nu ar trebui să fie deloc așa. Fiecare dintre noi întreține relații sexuale cu partenerul său și asta ar trebui să fie normal. Nu ar trebui să te ascunzi de un subiect atât de firesc, mai ales că toată lumea face asta. Asta nu înseamnă că trebuie să vorbești absolut cu toată lumea despre asta, până la urmă face parte din viața ta intimă. Ceea ce îți spunem este că atunci când ai o problemă care are legătură cu relațiile sexuale, ar trebui să vorbești cu cineva apropiat și în care să ai încredere. Nu să păstrezi tot stresul în tine și să spui că te descurci tu singură.

O astfel de situație absolut neplăcută în care te poți afla este bănuiala că ai rămas însărcinată și îți este prea frică să spui cuiva. Te îngrozesc poate gândurile de genul „oare ce o să zică lumea?” sau „poate mi se pare” și multe alte gânduri care nu ar trebui să te copleșească. Într-o astfel de situație ar trebui să dai dovadă de cât mai multă rațiune. Și pentru început ar trebui să te asiguri dacă te îngrijorezi degeaba sau chiar ești însărcinată. Și pentru asta ai nevoie de un test de sarcină sau de mai multe, doar pentru a fi sigură dacă îngrijorarea este reală sau doar este o întârziere a menstruației.

Așa că, indiferent dacă ai trecut prin acest stres sau dacă ești chiar acum în situația asta, îți recomandăm să citești articolul acesta în care o să îți dăm câteva informații de aur legate de testul de sarcină.

Ce e un test de sarcină?

Cum am spus și mai sus, dacă menstruația îți întârzie mai mult decât de obicei, ai anumite grețuri sau pofte și bănuiești că ești însărcinată, atunci ar trebui să verifici asta. Toate aceste simptome nu sunt doar de la o posibilă sarcină. Există multe motive, așa că trebuie să te duci la o farmacie și să iei un test de sarcină sau mai multe.

Și acest test de sarcină funcționează destul de simplu. Este practic un test de urină, cu acuratețe de 97%, care detectează hormonul sarcinii din urină. Însă, cel mai bine este să întrebi în farmacii cum funcționează mai exact și să citești instrucțiunile de pe cutie.

Când este cel mai indicat să îți faci testul de sarcină?

Un sfat de aur pe care ți-l putem da atunci când bănuiești că ești însărcinată este să nu te grăbești să dai iama în farmacii. Dacă menstruația ți-a întârziat doar câteva zile, asta nu ar trebui să te îngrijoreze. Este normal să mai întârzie, în schimb, dacă a întârziat mai mult de o săptămână, atunci ar fi indicat să faci un test de sarcină. Mai există și posibilitatea de a te confrunta cu un test fals pozitiv. Ce trebuie să faci în situația asta este să nu te panichezi, și să mai verifici prin analize de sânge.

Pe lângă perioada pe care o aștepți pentru a obține un rezultat concludent la testul de sarcină, ar trebui să știi că și perioada zilei este importantă. Oricât de ciudat ar putea să sune. Cel mai bine este să faci testul de sarcină dimineața pentru că atunci concentrația hormonului de sarcină este cea mai ridicată.

Cum să folosești corect testul de sarcină și la ce să fii atentă?

Încă din farmacie ar trebui să te asiguri că testul de sarcina nu este expirat. Caută pe cutie data de expirare. Asigură-te că faci testul cu prima urină din zi și introdu capătul absorbant în proba de urină sau direct sub urină. După ce ai făcut asta, așteaptă o perioadă de timp, de obicei indicată pe prospectul medical.