Cum să cumperi un apartament într-un timp scurt?
sursa foto: https://pixabay.com/en/live-apartments-building-house-901258/
Dacă vrei să cumperi repede un apartament și să fii sigur că ai ales cea mai bună variantă, trebuie să ții cont de câteva sfaturi ale experților în imobiliare. Nu uita că un apartament bun se vinde repede, așa încât trebuie să fii pregătit și să știi tot ce ai de făcut, ca să nu pierzi timp prețios și să cumpere alții casa pe care o visai.
Pentru că procedura de cumpărare a unui apartament durează, e bine să știi din timp tot ce vei avea de făcut atunci când vei găsi apartamentul pe care ți-l dorești. Iată mai jos care sunt cele 7 aspecte de care trebuie să ții cont:
1.Stabilește bugetul
Evident, primul lucru la care trebuie să te gândești când vrei să cumperi un apartament este prețul. Ca să nu te trezești că nu poți plăti rata la casă, fă un calcul cu toate cheltuielile tale lunare și astfel vei vedea și cât poți pune deoparte pentru rata la credit. Ideal ar fi ca rata să nu depășească 25-35% din venitul tău net.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/appartment-building-block-building-835817/
2. Alege zona
La fel de important ca prețul unui apartament este și zona în care se află. Desigur, zona influențează foarte mult prețul. Prin urmare, caută ca apartamentul pe care îl vei cumpăra să fie aproape de mijloacele de transport în comun, să poți ajunge ușor la serviciu, în centrul orașului sau în orice loc ai nevoie – la magazine, spitale, farmacii, școli etc. Un apartament situat într-un cartier mărginaș va fi mai ieftin, dar are dezavantajul că este mai izolat. Curățenia și siguranța zonei sunt alte detalii de care ar fi bine să ții cont înainte să cumperi un apartament.
3. Decide ce facilități contează
Pentru că nu există un apartament perfect, trebuie să te decizi de la bun început ce anume contează mai mult pentru tine. Spre exemplu, stabilește dacă e mai importantă zonă sau suprafața apartamentului, ori numărul de camere sau dotările pe care ți le dorești (centrală proprie sau încălzire centralizată, încălzire prin pardoseală, terasă mare sau balcon, spațiu pentru depozitare etc). Dacă ai mașină ține cont și dacă există sau nu un loc de parcare disponibil lângă bloc.
Sursa foto: https://pixabay.com/en/block-of-flats-architecture-2870754/
4. Caută mai multe oferte
Nu te grăbi să cumperi primul apartament pe care îl găsești și care pare să corespundă cerințelor tale. Dacă vei căuta mai multe oferte, e posibil să găsești unul mai ieftin sau mult mai bun decât cel la care te gândești inițial. E bine să cauți oferte pe un site dedicat de anunțuri imobiliare, unde vei găsi foarte repede ce cauți. Trebuie doar să setezi criteriile dorite: prețul maxim, numărul de camere și zona și vei găsi zeci sau chiar sute de oferte avantajoase. În plus, vei afla prețul mediu al pieței în anumite zone sau orașe. De exemplu, vei afla că în Buzău nu este greu să găsești apartamente la vânzare la prețuri bune, sau că în centrul marilor orașe apartamentele sunt mult mai scumpe decât la periferie, deși dotările pe care le au sunt similare.
5. Dă telefoane
Dacă ai găsit deja câteva apartamente care te interesează, nu sta pe gânduri și sună la agenția imobiliară sau la persoana care a dat anunțul, ca să verifici dacă mai sunt disponibile. În plus, la telefon poți cere și detalii suplimentare care nu se regăsesc în anunț și poți stabili când să mergi la vizionare, pentru a vedea apartamentul.
6. Mergi la vizionări
Fă-ți timp ca să mergi la mai multe vizionări, să vezi cu ochii tăi cum arată apartamentele care ți-au atras atenția. E posibil să alegi unul care poate nu ți se părea la început printre cele mai bune, dar la fața locului îți dai seama că arată mult mai bine ca în poze sau că este mai spațios. Desigur, se poate întâmpla și invers, să crezi că ai găsit apartamentul ideal, dar să fii dezamăgit, așa că mergi și vezi cât mai multe oferte înainte de-a alege!
Sursa foto: https://pixabay.com/en/kitchen-apartment-home-416027/
7. Ține cont și de taxele notariale
Un aspect pe care trebuie neapărat să-l ai în vedere este că atunci când vei cumpăra un apartament nu vei plăti doar costul cerut de vânzător, ci și taxele notariale.
Acestea includ taxele de vânzare-cumpărare pe care le vei plăti la notar (ele diferă în funcție de prețul apartamentului și de modul de cumpărare – cu credit sau cu plata cash), dar și alte taxe suplimentare.
Spre exemplu, vei avea de achitat taxa de intabulare, pentru ca apartamentul să fie intabulat pe numele tău, după semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Dacă vei cumpăra apartamentul prin credit ipotecar, atunci, pe lângă prețul casei, taxele notariale și taxa de intabulare, vei avea de plătit și autentificarea contractului de credit, care se face tot la notar.
Dacă vei cumpăra apartamentul prin intermediul unei agenții imobiliare, atunci, pe lângă toate aceste taxe, vei avea de plătit și comisionul agenției. Comisionul este negociabil și variază între 1% și 3% din prețul apartamentului.
În total, toate aceste taxe suplimentare vor presupune costuri destul de mari pentru tine, dar sunt obligatorii, așa că ar fi bine să le iei în calcul de la bun început.
Prin urmare, dacă vrei să cumperi cât mai repede un apartament, fă din timp toate calculele necesare, strânge banii pentru taxe și avans și ai răbdare să cauți mai multe oferte. Mergi la cât mai multe vizionări, compară oferte pe site-uri imobiliare și citește impresiile viitorilor tăi vecini, pe care le poți găsi pe forumuri dedicate, mai ales în cazul ansamblurilor rezidențiale noi.