Politica si administratie

Cum s-a transformat Cardiologia Spitalului Județean Deva

Adriana Năstase

Secția Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva este una dintre cele mai modern, aceasta beneficiind de proiectul de reparații capitale care se desfășoară la unitatea medical din Deva. Cardiologia a fost înființată în anul 1986. Până în urmă cu un an şi jumătate, ea a funcţionat con­se­cutiv în două locații, iar din septembrie 2020, secția funcționează într-o locație nouă, situată la etajul al doilea în clădirea principală a spitalului, spaţiul fiind organizat şi compartimentat după un proiect conform întregului set de normative în vigoare.

Saloane moderne
Cardiologia are 45 de paturi, dintre care 10 sunt în compartimentul UTIC, respectiv te­rapie intensivă cardiacă.
Noul spațiu destinat îngrijirii pacienţilor cu patologie cardiovasculară dispune de 16 saloane cu 2 sau 3 paturi și 2 rezerve cu un pat, mobilate și utilate conform ultimelor stan­darde europene, grupuri sanitare proprii cu duș, circuite și dotări conform nor­ma­tivelor, acces la lifturi, scări și sistem de cli­ma­tizare centralizat, îmbunătățit. În organizarea actuală au fost respectate reglementările din punct de vedere epidemiologic, dar şi acelea impuse de pază contra incendiilor.Pe lângă spaţiile destinate pacienţilor internaţi, secţia mai are în componenţă două cabinete de eco­cardiografie, cabinete de elec­tro­car­dio­grafie, test de efort, cameră de gardă, sală de raport de gardă, cabinete pentru medici, asis­tenta şefă şi registrator, boxe de curăţenie şi depozitare a materialelor, oficiu, încăpere în care funcţionează monitorizările Holter ECG şi tensionale, trei puncte de supraveghere pentru asistente, unul pentru UTIC şi două pen­tru secţie.
„În contextul pandemiei actuale, a fost des­tinat şi delimitat un spaţiu pentru îngrijirea pacienţilor COVID-19 pozitivi care asociază patologie cardiovasculară de urgenţă, cu cir­cuite separate. În Ambulatoriul de Specia­litate funcţionează un cabinet de cardiologie deservit prin rotaţie lunară de medicii din secţie şi un alt cabinet în care se desfăşoară activităţile cu pacienţii internaţi în regim de zi. Există linie de gardă proprie, care asigură asis­tenţă în regim permanent, pe care func­ţio­nează 7 medici cardiologi și 3 medici cu spe­cialitatea medicină internă”, susține me­di­cul Constantin Blaj, șeful Secției de Cardio­logie.

Ce echipă are șeful Secției
Secția este condusă de medicul Constantin Sabin Blaj, Doctor în Stiinţe Medicale, medic primar cardiolog şi de medicină internă cu com­petenţe în Ecocardiografie, Ecografie generală şi Managementul Serviciilor de Să­nătate, având în curs obţinerea com­pe­ten­țelor de ecocardiografie transesofagiană şi ecografie vasculară. Aici mai sunt medicii Ana Crîsnic, medic primar cardiolog cu com­petență în Ecocardiografie, Diana Andreia Stoica, medic specialist cardiolog cu com­pe­tenţă în Ecocardiografie, Elisabeta Gruescu, medic primar cardiolog cu competenţă în Ecocardiografie, Darius Benteu, medic spe­cialist cardiolog cu competență de Ecocar­dio­grafie, Patricia Blaj, medic specialist cardiolog cu competenţă în Ecocardiografie, aflată în program de pregătire pentru com­petenţa de Cardiologie Intervenţională şi Cate­terism Cardiac, Oana Daniela Matei, medic specialist cardiolog cu competenţă în Ecocardiografie. Tot pe perioadă neder­mi­nată sunt angajate 18 asistente, dintre care asistenta şefă Ildiko Nandrea cu studii su­pe­rioare şi încă 2 asistente cu același grad de pregătire, 8 infirmiere, o îngrijitoare şi un sta­tis­tician. Numărul asistentelor și al infirm­i­e­relor este sub norma raportată la numărul de paturi.

One thought on “Cum s-a transformat Cardiologia Spitalului Județean Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura