Politica si administratie

Cum s-a desfăşurat turul II al alegerilor prezidenţiale în judeţ

Oana Mihnea 1 05. alegeri

ORA 7.00. Începând cu ora 7.00, s-au deschis toate cele 524 de secţii de votare din judeţul Hunedoara. O singură întârziere s-a produs la secţia cu numărul 320 din comuna Bucureşci, unde s-a pierdut o ştampilă de vot. S-au făcut demersurile necesare, iar aceasta a fost înlocuită, procesul de votare începând de la ora 8.25. Alte incidente nu au fost înregistrate până la această oră. Conform BEJ, 400.252 de hunedoreni au fost aşteptaţi la vot. Pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, 1.048 de cadre MAI au asigurat liniştea, ordinea şi buna desfăşurare a procesului de vot în perimetrul secţiilor.
ORA 8,30. Preşedintele PSD Hunedoara, deputatul Laurenţiu Nistor, s-a prezentat la secţia din localitatea Păuliş, la fel ca în primul tur, pentru a-şi exprima votul. Cu multă încredere şi optimism, a votat pentru o Românie a oamenilor uniţi.  ”Este o zi decisivă, în care se termină 10 ani de dictatură a Guvernului Băsescu, este o zi în care se termină dezbinarea şi ura între români. Am votat pentru un preşedinte care ştie să unească românii, care ştie să reprezinte cu dragoste şi cu cinste interesele românilor şi sper că deseară la ora 21.00, votul pe care eu l-am dat să se adeverească că a fost un vot bun”, a declarat Laurenţiu Nistor la ieşirea de la urne.
ORA 10.00. Până la această oră, prezenţa la vot  a fost apropiată de media pe ţară. Astfel, un număr de 33.452 de hunedoreni au fost la vot, mai precis un procent de 8,37 la sută. Faţă de primul tur al alegerilor din 2 noiembrie, când procentul a fost de 6,54 la sută, ieri se pare că alegătorii din judeţ s-au prezentat la urne în număr mai mare la primele ore ale dimineţii.
ORA 11.00. A votat la Petroşani, senatorul UNPR de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu. La ieşirea de la urne, acesta a declarat: „Am votat pentru un om care este pregătit să facă faţă cu succes funcţiei de preşedinte, am votat pentru un om care cunoaşte Valea Jiului. În perioada imediat următoare, mă aştept ca România să redevină un stat puternic european şi românii să redevină ceea ce au fost odinioară… o naţiune unită!”
ORA 12.00. Conform ultimelor date furnizate de BEJ, prezenţa la vot în funcţie de mediul de provenienţă al alegătorilor era aproximativ egală. Mai exact, în judeţul nostru, procentul pentru mediul urban era de 8,37 la sută, iar în mediul rural, 8,39 la sută. De asemenea, la secţia de votare numărul 229 din Petrila, a dispărut o ştampilă de vot. Încă nu se cunosc împrejurările în care s-a produs incidentul, prin urmare, s-au continuat cercetările cu privire la acest caz.
ORA 13.00. Până la această oră, un procent de 27,86 la sută dintre hunedoreni, mai exact, 111. 311 de persoane au ieşit la vot. În primul tur, prezenţa a fost de 21,91 la sută la această oră, ceea ce înseamnă că, ieri, alegătorii s-au mobilizat şi au votat mai mulţi în prima parte a zilei.
Şi deputatul PNL de Hunedoara Eleonora-Carmen Hărău şi-a exprimat opţiunea de vot la orele prânzului, după ce a participat la Sfânta Liturghie. Aceasta a votat la Şcoala Generală nr. 4 din Hunedoara, la fel ca în primul tur al alegerilor prezidenţiale. “Am votat pentru lucrul bine făcut, în care cred cu putere dintotdeauna, pentru o Românie europeană şi pentru o Românie prosperă“, a declarat Eleonora-Carmen Hărău.
ORA 15.00. Conform datelor confirmate de BEJ, până la ora prânzului, în mediul urban au votat 27,50 la sută, iar în mediul rural 29,09 la sută dintre alegătorii hunedoreni. La fel ca în turul trecut, mai multe persoane din mediul rural s-au prezentat la urne decât din mediul urban.
Deţinuţii cu drept de vot din Penitenciarul Bârcea Mare şi-au exprimat ieri  opţiunea, datorită demersurilor făcute de BEJ pentru asigurarea accesului la urne. Din totalul de aproximativ 1.000 de deţinuţi, 798 au drept de vot, însă doar 784 au făcut acest lucru. “Întregul proces s-a desfăşurat în condiţii normale, fără nici un incident. Toţi deţinuţii care au dorit să voteze au fost împărţiţi pentru fiecare din cele trei secţii de votare la care a fost arondat penitenciarul. Astfel, în jurul orei 10.00, s-a încheiat votul în centrul de detenţie fără nici o problemă”, a declarat Florin Berar, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare.
ORA 16.00. Superioritatea numerică a hunedorenilor prezenţi la urne în al doilea tur faţă de primul tur s-a menţinut şi la ora 16.00, potrivit datelor publicate de BEC. Prin urmare, 45,12 la sută dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la secţiile de votare, asta însemnând că 180.307 persoane au introdus buletinul în urnă. Numărul hunedorenilor care au votat în primul tur până la ora 16.00 a fost de 149.867, asta însemnând un procent de 37,49 la sută.
Potrivit datelor oferite de BEC, după cea mai recentă centralizare de la ora 13.00, un număr de 1.559 de persoane din judeţul Hunedoara au votat prin intermediul urnei mobile. Faţă de alte judeţe din ţară, Hunedoara s-a aflat pe locul trei la acest capitol, după Dolj şi Prahova. La nivelul judeţului, spitalele şi sanatoriile medicale au fost arondate la un număr de 19 secţii de votare, care au avut obligaţia să trimită urne mobile pentru ca pacienţii internaţi în instituţiile spitaliceşti să poată vota. Aproape 400 de cereri pentru urna mobilă au primit secţiile de votare la care a fost arondat Spitalul Judeţean Deva. Mai mult de 200 de solicitări au venit şi din partea celor internaţi la spitalele din Simeria, Petroşani şi Haţeg.
În jurul orei 16.30, preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor, Iulius Firczak, împreună cu soţia, părinţii şi socrul său, au votat la una din secţiile de la Casa Maghiară Deva. La ieşirea de la urne Iulius Firczak a declarat: „Am votat pentru o Românie mai bună, pentru o Românie care să îşi folosească întregul potenţial pentru ca românii, rutenii şi toate minorităţile naţionale să trăiască mai bine. Îmi exprim satisfacţia pentru că rutenii îşi pot afirma identitatea datorită generozităţii poporului român, a modului în care instituţiile fundamentale româneşti, Parlament, Preşedinţie, Guvern, se manifestă faţă de minorităţile naţionale. Cred în destinul fast al României, în soarta favorabilă pentru rutenii din ţara noastră şi de pretutindeni. Dorim ca procesul democratic să continue, ţara noastră să devină membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Prezenţa în structurile euro-atlantice să fie în continuare garantul suprem al siguranţei noastre naţionale”, a declarat preşedintele Uniunii Culturale a Rutenilor.
ORA 19.00. Până la ora 16.00, numărul hunedorenilor din mediul urban care s-au prezentat la vot a fost în continuare mai mic decât a celor din mediul rural. Mai precis, un procent de 42,78 la sută au votat în mediul urban, faţă de 53,26 la sută în mediul rural.
De asemenea, au fost suplimentate buletinele de vot şi autocolantele la câteva secţii de votare. Au fost necesare mai multe buletine de vot la secţia 477 din Fornădie, 410 din Almaşu Mic şi 441 din Dumbrava de Sus. De autocolante a fost nevoie la secţia 325 din Crişcior. La secţia de vot nr. 470 din satul Ciopeia, comuna Sântămăria Orlea, s-a întrerupt energia electrică. Ca urmare, s-a întrerupt şi votul, care a fost reluat după 15 minute, după ce s-au reaprins becurile.
ORA 19.30. Conform BEC, mai mult de jumătate dintre hunedoreni au votat până la această oră. Dacă în primul tur, prezenţa la vot a fost de 50,78 la sută, în turul doi şi-au exercitat acest drept un procent de 59,22 la sută dintre alegători, adică un număr de 236.618 cetăţeni. Dintre aceştia, 215.084 au votat pe listele permanente, 19.252 pe listele suplimentare şi 2.282 prin intermediul urnei mobile. În consecinţă, prezenţa la urne se menţine peste media naţională la nivelul judeţului nostru.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura