Cum ne recuperăm câinele care a fost dus la adăpostul de animale
Ca să ne primi câinele înapoi, dacă acesta a fost dus la un adăpost de animale, trebuie ca proprietarul să facă dovada proprietății prin cartea de identitate. Datele din carte trebuie să coincidă cu datele înregistrate în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS).
Consultați de veterinar
Pentru revendincare, proprietarul va semna Formularul de adopție/revendicare prevăzut de legislația în vigoare și Consimțământul pentru protecția datelor personale.
Potrivit HG 1059/2013, în cazul în care un câine este identificat cu microcip înregistrat în RECS, angajatul din baza ASPA va contacta proprietarul câinelui în maximum 24 de ore de la intrarea câinelui în adăpost, “prin telefon, e-mail sau prin alte mijloace în baza datelor înregistrate în RECS”, pentru a-l informa de modalitatea de revendicare de la ASPA.
Potrivit legii, câinii pot fi revendicați doar după ce aceștia au fost consultați de medicul veterinar, sterilizați, vaccinați antirabic și deparazitați. Puii, adulții cu probleme de sănătate, câinii seniori, câinii utilitari și cei cu pedigree pot fi revendicați fără a fi sterilizați.
Câinii ai căror proprietari nu s-au prezentat ȋn vederea revendicării în termenul legal de 7 zile lucrătoare, vor deveni disponibili pentru adopție începând cu a 8-a zi lucrătoare.
Dacă proprietarul de drept dorește să revendice câinele după cele 7 zile lucrătoare, iar câinele a fost între timp rezervat pentru adopție, potrivit art. 21 HG 1059/2013 revendicarea are prioritate în fața cererii de adopție.
Dacă patrupedul prezintă semne că nu a fost bine îngrijit de proprietar (are răni, este slab, are afecțiuni, stare de sănătate precară), personalul specializat va notifica în scris Serviciul Poliția Animalelor. (A.N.)