Actualitate

Cum funcționează noua metodă de înșelăciune care face victime în vestul țării

O nouă tehnică de jefuit oamenii care locuiesc singuri ia amploare în România. Este vorba despre „schema recensământul”, care a făcut deja victime în vestul țării, scriu cei de la digi24.ro.

A vrut să închidă ușa
Hoții pretind că sunt reprezentanți ai autorităților locale și cer să intre în locuință. Cei care le permit devin automat victime, iar dacă se opun sunt agresați. Cea mai recentă victimă a hoților este un bărbat de 74 de ani din Timișoara. El s-a trezit la ușă cu o femeie, însoțită de alte trei persoane. Mircea Băcală, rudă a victimei: Au sunat la interfon, nu s-a răspuns, dar după câteva minute au început să bată la ușă, s-a uitat pe vizor: era o doamnă cu capul plecat. Nu și-a dat imediat seama cine este, a deschis ușa, din păcate. Femeia s-a prezentat ca fiind de la primărie și a spus că face un recensământ. Mircea Băcală, rudă a victimei: A avut intenția de a închide ușa, moment în care doamna res­pec­tivă a pus piciorul între prag și ușă. Ime­diat după ușă, după perete, au sărit 3 indivizi, unul l-a luat de după cap. A încasat foarte multe lovituri. Norocul bărbatului a fost că o vecină a auzit țipete și a intervenit. Hoții au fugit, însă au fost surprinși de camerele de supraveghere montate în zonă.

Să spunem „nu”
Există câteva reguli de care, mai ales, cei singuri trebuie să țină cont. Remus Mezinca, purtător de cuvânt al IPJ Timiș: Dacă nu au solicitat un serviciu, să nu permită accesul în casă unor per­soane care pretind să rezolve o pro­blemă. Copiii și bătrânii sunt de­se­ori ținte ale infractorilor care pătrund în locuințe prin metoda înșelăciunii. Totodată, hoții stau la pândă: urmăresc o perioadă de timp programul și stilul de viață al viitoarei victime. Adina Bur­ghel, psiholog: Comportamentul non­verbal al victimei – postura, mimica, gestica – este cel urmărit foarte atent de tâlhari. În fața hoților, ne putem apăra având o atitudine sigură pe noi, fiind fermi în a spune „nu” și mai ales prin oferirea a cât mai puține informații personale. Autoritățile recomandă apelarea numărului unic de urgență 112, în caz de pericol ori când sunteți victima unei infracțiuni. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura