Actualitate

Cum avem grijă de minunile din județ

Adriana Năstase

Unul dintre proiectele importante ale Con­siliului Județean Hunedoara în anul 2021 a fost cel de cercetare, conservare, restaurarea și pu-ne­re în valoare a cetăților dacice din Munții Orăștiei.

Proiect internațional
Astfel, Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT), a participat activ, a sprijinit și a fi­nanțat campaniile de cercetare arheologică desfășurate în cetățile dacice din Munții Orăștiei.
„O primă campanie de cercetări arheologice pre­ven­tive a avut loc în perioada 22 iunie – 7 sep­tem­brie în fortificația de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (comuna Orăș­tioa­ra de Sus). Aceste cercetări au avut loc în cadrul unui proiect internațional, la care Consiliul Județean Hunedoara este promotor, alături de par­tenerul român, Fundația Mihai Eminescu Trust și partenerul norvegian Møre&Romsdal County Council”, a spus Radu Barb (foto), direc­torul general al DGAMPT.
„Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al pa­trimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE 2014 – 2021. Obiec­tivele majore ale Granturilor SEE (Spațiului Eco­nomic European) și Norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Eco­nomic European și întărirea relațiilor bilaterale din­tre statele donatoare și cele beneficiare. Valoarea totală a proiectului este de 13.290.477 de lei (2.746.250,15 euro), iar valoarea finanțării ne­rambursabile (85 la sută Grant SEE și 15 la sută bugetul național) este de 9.182.390 de lei (1.897.384 de euro).Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Hunedoara se ridică la suma de 848.865 de euro, iar durata totală a pro­iec­tului este de 42 de luni”, a adăugat Radu Bard.

Fortificația de la Grădiștea de Munte
În cadrul proiectului, în perioada 22 iunie – 7 septembrie s-au desfășurat cercetări arheo­lo­gice preventive pentru documentarea fortifi­ca­ției de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, necesare în vederea realizării proiectului tehnic. Cu această ocazie, au fost documentate fazele principale de construcție a fortificației de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia.
Cercetările au fost efectuate de către spe­cialiști ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Na­poca, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului Județean Mureș din Târgu Mureș și Direcției Generale de Admi­nis­trare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara (DGAMPT). De asemenea, Institutul Național al Patrimoniului este implicat activ în realizarea și implementarea acestui pro­iect.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.