ActualitateFlash

Cum au reuşit trei escroci să păcălească zeci de fermieri, cu tractoare nemţeşti pe OLX

Adriana Năstase

Doi bărbaţi din Vâlcea şi unul din Hu­nedoara au fost condamnaţi, recent, de Jude­cătoria Vaslui după ce au înşelat 25 de fermieri din mai multe judeţe ale ţării, prin inter­mediul unor anunţuri de vânzare pe platforma OLX. Prejudiciul din acest caz s-a ridicat la peste 200.000 de lei şi nu a fost recuperat. Liderul grupului, bărbatul din Hu­nedoara, este judecat de mai multe instanţe din ţară pentru fapte similare.

Au văzut ofertele online
Un tânăr de 23 de ani, din judeţul Hune­doara, a reuşit în ultimii ani să înşele zeci de fer­mieri din toate colţurile ţării, vânzându-le fictiv tractoare şi utilaje agricole moderne, des­pre care susţinea că le aduce din Germania, scrie Libertatea.ro. Marius Florin Parpală a fost încătuşat de procurorii din Vaslui în toamna anului 2018, alături de alţi doi bărbaţi din judeţul Vâlcea, după ce un fermier din zonă a reclamat că a cumpărat un tractor, în baza unui anunţ online, dar nu a mai primit utilajul, vân­zătorul nemairăspunzând la telefon. Extinzând cercetările, poliţiştii din Vaslui au identificat 25 de victime, persoane care deţineau afaceri în do­meniul agricol şi au vrut să-şi cumpere trac­toare şi alte utilaje agricole după ce au văzut ofertele pe platforma OLX. Prin intermediul anun­ţurilor, bărbaţii promiteau cumpărătorilor că li se vor livra tractoare direct din Germania, la preţuri avantajoase, urmând a fi achitate în rate în termen de trei ani. Condiţia esenţială era să achite un avans. Mizând pe buna cre­dinţă a cumpărătorilor, fermierii au virat avan­surile în contul indicat de „afaceristul” care sus­ţinea că se află în Germania. Unii dintre ei au plătit integral preţurile utilajelor, în speranţa că le vor ajunge mai repede. După achitarea su­melor ei primeau asigurări că tractoarele sunt pe drum, „ajung în trei-patru zile”, iar apoi nu le mai răspundea nimeni la telefon. În timpul percheziţiilor, aceştia au încercat să scape de telefoanele prin intermediul cărora înşelau oamenii. Le-au aruncat pe geam sau în toaletă. „După intrarea în locuinţă a organelor de poliţie, prin forţarea uşii de acces, a fost găsit aruncat în vasul de toaletă un telefon mobil marca Samsung, aparat în care au fost in­troduse diferite cartele Prepaid care au fost folosite la comiterea faptelor reţinute în pre­zenta cauză”, au precizat anchetatorii. Cei trei bărbaţi au fost monitorizaţi de procurori, în baza unor mandate de supraveghere, fiind interceptaţi cum păcăleau victimele. Unii dintre fermieri erau sceptici şi invocau escrocilor că ar prefera să facă plata integral la primirea uti­lajului, arătând că pe Internet „se dau multe ţepe”. Cu toate acestea, cădeau în plasa es­crocilor care aveau o putere de convingere extraordinară şi îi asigurau că ei reprezintă o firmă serioasă şi utilajele pe care le vând sunt de cea mai bună calitate.

Tupeu de escroc
Una dintre interceptări surprinde una dintre victime în timp ce îl felicită pe escroc că a reuşit să îl păcălească. Bărbatul îi pune în vedere să îi restituie avansul plătit şi să şteargă cu bu­retele totul, însă este refuzat de escroc care, luat la întrebări, izbucneşte în râs. Fermier pă­gubit: „Te felicit pentru cum m-ai prostit” Dis­cuţie telefonică între unul dintre escroci şi un păgubit din judeţul Argeş: Păgubit: – Aşa! Mă auzi acum? Escroc: – Ia spune acum? Păgubit: – Bun! Deci ştii şi tu foarte bine că e o ţeapă! Escroc: – Bă omule, tu nu înţelegi că nu e ţeapă? Chiar faci mişto de mine aşa?
Păgubit: – Eu nu fac mişto de tine, eu îţi spun la modul cel mai sincer. E o ţeapă, ai spus că ai familie, că ai o fetiţă, dacă vrei să fii alaturi de ea, să o vezi crescând şi astea, trimite-mi banii înapoi. Vezi că eu am făcut plângere la poliţie! Escroc:: – Aşa? Păgubit: – Da! Trimite-mi avan­sul înapoi, te-ai folosit de bani o săptămână, na, asta e. Sper că ţi-au fost de folos! Mai repet odată, te felicit pentru cum m-ai prostit, eşti bun, am avut un moment de naivitate, asta e, prostia se plăteşte, haideţi totuşi să fim oameni să ne gândim, trimite-mi avansul înapoi, nu mai îmi trebuie nimic şi ne vedem fiecare de treaba lui! Tu sănătos la treaba ta, eu sănătos în trea­ba mea! Escroc:: – Omule ţi-am zis, eu aştept să-mi plăteşti, dacă nu….ţi-am zis! Îţi trimit banii înapoi. Păgubit: – Trimite-mi banii! Păi da’ n-ai de ce să-mi trimiţi? Minus ce? Minus ce? Stai puţin? Plătesc taxa pe prostie 15 mili­oane? Escroc: – Taxa de şmecher! Păgubit: – Taxa de şmecher, e na, bun! Trimite-mi înapoi banii, te rog frumos, te rog mult trimite-mi îna­poi! Escroc: – Păi nu faci domnule tu pe şme­cherul cu mine! Mă faci să ţin utilajul? Păgubit: – Ascultă-mă! Tu nu mi-ai dat nimic, eu nu ştiu cine eşti, mi-ai dat un cont de BCR. Ăla, poate să fie contul lui orişicine! Acum să fim serioşi! Escroc: – Nu ştiu domnule, chiar nu ştiu! Pă­gubit: – Ei, nu ştii! Ba ştii foarte bine! Asta e, na! Îţi mai zisei, tu minţi că ai fost în Germania, tu nu eşti în Germania. Cartela ta, numărul ăsta de telefon nu a ieşit din ţară de săptămâna trecută până la astăzi deloc! Escroc: – A ieşit domnule nonstop! Şi acum îs la vamă! Păgubit: – Ei eşti la vamă, nu eşti la vamă, stai liniştit! Escroc: – Bine, domnule! Păgubit: – Deci te rog mult să ai contul de BRD acolo, pe conversaţie pe Whatsapp, du-te şi trimite-mi banii înapoi! Escroc: – Domnule îţi dai seama că am zis că o să mă duc, minus 15-20 de milioane! „Trimite-mi banii înapoi şi rămânem prieteni” Păgubit: – Ei minus 15-20 de milioane amendă! Trimite-mi banii înapoi şi rămânem prieteni! Escroc: – N-ai zis tu că te-ai dus la poliţie? Să caute….aştept să-mi vină şi mie o citaţie! Păgubit: – Cum te numeşti? Escroc: – Constantin, domnule, mă numesc! Păgubit: – Şi mai cum? Escroc: – Constantin! Păgubit: – Constantin! De unde eşti, Constantine? Escroc: – Din Ham­burg! Păgubit: – Din Hamburg! Vezi….cum ai şi tu Facebook presupun! Cum eşti trecut pe Face­book? Escroc: – Constantin! (n.l.-râde) Pă­gubit: – Păi vezi? Te bufneşte râsul acum! Ştiu, e de râs! Asta e acum, am muşcat-o, am muş­cat-o, dar hai totuşi să fim oameni! Escroc: – Omule, tu nu înţelegi….
Arestaţi preventiv, cei trei bărbaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu şi apoi sub control judiciar, în ciuda numărului mare de victime şi a prejudiciului care depăşea 200.000 de lei. Mai mult, liderul grupului era vizat şi de alte dosare pentru înşelăciuni si­milare comise în Ardeal şi Dobrogea. După ce a fost plasat sub control judiciar, tânărul de 23 de ani din Hunedoara a dispărut. Sesizaţi de poli­ţişti, procurorii au so­licitat din nou ares­ta­rea lui acestuia. Pro­pu­nerea a fost admisă, numai că Parpală nu a mai fost de găsit. Ceilalţi doi complici şi-au re­cunoscut faptele în faţa instanţei, solicitând să fie judecaţi prin pro­cedura simplificată. Jude­cătoria Vaslui a dis­pus condamnarea lor la pedepse cu suspen­dare, doi respectiv, trei ani. Instanţa a motivat decizia de a aplica pedepse fără executare subliniind că astfel inculpaţii pot munci pentru a acoperi prejudiciul persoanelor vătămate. În cazul lui Marius Florin Parpală, pentru că s-a sus­tras detenţiei şi i-a fost revocată suspen­darea unei condamnări anterioare, tot pentru înşelăciune, instanţa a decis condamnarea la patru ani de închisoare cu executare. Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă. Atât Parpală, cât şi procurorii au contestat sentinţa instanţei de fond, dosarul fiind înaintat Curţii de Apel Iaşi. Pe lângă acest dosar, tânărul de 23 de ani a fost trimis în judecată şi de pro­curorii din Tulcea, Târgu Secuiesc şi Mediaş pen­t­ru înşelăciuni având acelaşi mod de ope­rare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura