ActualitateFlash

Cum au fost salvați 50 de turiști care nu au mai putut coborî de pe Parâng

Acțiune dificilă în Masivul Parâng. Un număr de 50 de turiști blocați pe munte au avut nevoie de intervenția sal­­vamontiștilor, care i-au coborât în si­­gu­ranță înainte ca vremea să se în­ră­u­tățească. Pentru că erau epui­zate, în­ghețate și se lăsa întunericul, mai mul­te persoane au decis să ceară ajutor la 112. Salvamontiștii au reușit să îi aducă pe toți la baza muntelui, unde turiștii erau, de altfel, cazați. Nimeni n-a avut ne­voie de îngrijiri medicale.

Nu au procedat corect
Sabin Cornoiu, președintele Salva­mont România: „Vorbim despre un grup organizat. Se pare că și numărul de instructori care a fost alături de acest grup a fost foarte mic, dispro­por­ționat față de numărul mare de turiști. Regretabil pentru noi este că oamenii au abordat acest traseu în condițiile în care starea vremii se anunța că nu este bună în aceste momente. S-a anunțat că zona este sub cod galben, intră sub cod portocaliu, că se strică vremea, că sus la munte ploaia se va transforma în lapoviță și ninsoare. Deja avem strat de zăpadă de 10-15 cm, nins de două-trei zile. Deci nu erau condiții pentru astfel de acțiune. Credem că dacă 2-3-5-10 alpiniști încercau să-și verifice calitățile fizice în astfel de condiții pregătindu-se pentru expediții în mari munți înțele­geam, dar să duci 50 de oameni în ast­fel de condiții, credem că cei care au orga­nizat n-au procedat corect și n-au estimat foarte bine riscurile la care su­pun un astfel de grup. E foarte bine că au anunțat din timp, colegii mei s-au mo­bilizat, au reușit să-i găsească pe toți, să-i coboare controlat de acolo. Pen­tru că, totuși, să te retragi din Parângul Mare… întâlnești câteva zone în care chiar poți fi în pericol. Să nu uităm că în urmă 2-3 ani, trei persoane au fost prinse de o avalanșă. Una dintre ele chiar a decedat. Deci diferența dintre viață și moarte se face foarte ușor în câteva pasaje din acest traseu. Le recomandăm tuturor să înțeleagă că muntele e acolo, va rămâne acolo, și să meargă pe munte doar atunci când au condiții foarte bune, să fie vizibi­li­tate, vreme stabilă, să aibe ghizi în care să aibă încredere, pentru că nu e nor­mal să ai 3-4 ghizi la un grup de 50 de oameni. Să sperăm că nu ne vom mai confrunta cu astfel de probleme. E început de iarnă și să sperăm că lumea va deveni din ce în ce mai responsabilă și va trage învățămintele cele mai bune din astfel de acțiuni”.

Cu ATV-urile
„I-au recuperat pe toţi, pe unii, care nu mai puteau să meargă, i-au preluat cu ATV-urile, dar problema e că şi cu ATV-ul sau cu snowmobilul poţi urca până în unele zone, doar pe o porţiune foarte scurtă, apoi se intră pe creastă, unde e periculos şi să mergi, cu atât mai puţin să te deplasezi cu un astfel de utilaj”, a precizat şeful Salvamont. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura