ActualitateFlash

Cum a reușit ani mulți să funcționeze Azilul Groazei din Deva

Sorina Popa

Azilul groazei din municipiul Deva, de pe strada Aurel Vlaicu, nu a putut fi închis de nici o autoritate a statului, do­vadă că degeaba avem atâta insti­tuții, că, dacă trebuie să se facă drep­tate toată lumea ridică din umeri.

Stau în chirie
Totuși, există o speranță. Astfel, Laura Sabău, directorul executiv al Agenț­iei Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Hunedoara, a pornit o nouă anchetă în locul disperării, unde oameni în vârstă stau în mizerie și sunt tratați mai rău ca animalele. De fapt, MESAGERUL HUNEDOREAN a scris, în urmă cu câțiva ani și a atras atenția autorităților despre azilul groazei. Ce
s-a întâmplat? Asociația „Alexandru Ciuhat”, sub care funcționează azilul, a fost amendată. Atât. Proprietarul a sus­ținut că, de fapt, acolo este o pen­siune, că îi ține pe bătrâni în chirie, ast­fel că a reușit să se sustragă de la respectarea legilor.

Nu sunt îngrijiți
„Cei de la acest azil nu au licență de func­ționare, sau acreditare pentru ser­viciile prestate. Nu au o autorizație de funcționare de nici un fel, nici pentru azil, nici pentru pensiune, pentru nimic. Noi monitorizăm centrele de seniori, fie că funcționează legal, fie că func­ționează ilegal. Condițiile de aici sunt insalubre. Vrem să-i luăm pe cei cazați aici și să-i mutăm în altă parte”, a de­cla­rat Laura Sabău (foto), direc­torul executiv al AJPIS Hunedoara.
Potrivit prefec­tu­lui Călin Marian, pro­prietarului azilului spu­ne că a încheiat contracte de închiriere cu fiecare dintre bătrânii cazați acolo.
„Nu contează, îi voi face plângere penală proprietarului azilului. Sunt 17 persoane în centru. Am dispus control acolo, sunt implicate mai multe insti­tuții, DSP, DSVSA, Poliție, Direcția de Asistență Socială. Bătrânii trebuie scoși din acel loc. Am solicitat efec­tuarea de anchete sociale complexe”, a afirmat prefectul județului.
Asociația respectivă a fost amendată cu 8.000 de lei și zeci de kilograme de alimente au fost ridicate. De 10 ani se tot dau amenzi pentru acest azil, dar aproape toate nu au fost plătite, pentru că proprietarul a avut câștig de cauză în instanță.
Totodată, au fost anunțați apar­ți­nă­torii bătrânilor, pentru a le explica si­tu­a­ția. Cel mai probabil, oamenii vor fi mu­tați de acolo, în cel mai scurt timp. Toți cei care au fost în verificări la azilul groa­zei au declarat că nu sunt condiții ome­nești aici, că bătrânii nu sunt îngrijiți.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura