ActualitateFlashPolitica si administratie

Cum a împărțit guvernul demis banii primăriilor hunedorene Laurențiu Nistor: Banii repartizați primăriilor PNL, nota de plată pentru voturile date lui Cîțu

Sorina Popa

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hune­doara, Laurenţiu Nistor, şi mai mulţi primari PSD din judeţ au protestat vineri, la sediul instituţiei şi apoi la Prefectură, nemulţumiţi de sumele alo­cate din Fondul de rezervă al Guvernului, cei prezenţi desfăşurând un steag de culoare neagră pe care era imprimată o cruce şi inscripţia „Dum­nezeu să-l odihnească pe guvernul Cîţu”.

Mult mai bine pentru primăriile liberale
Aleşii locali au menţionat că localităţile conduse de primari PNL au primit fonduri foarte mari, com­parativ cu cele alocate unităţilor administrativ-teritoriale conduse de primari PSD.
Preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a arătat, în cadrul unei conferinţe de presă, că re­partizarea sumelor nu respectă necesităţile reale ale administraţiilor locale. El a apreciat, între altele, că fondurile au fost repartizate pe criterii politice şi fără să se ţină cont de proiectele cu finanţare euro­peană în derulare, care se pot bloca din lipsa unei cofinanţări locale.
„Primăriile conduse de primari PSD au fost afec­tate într-o măsură foarte mare. (…) Discuţiile că s-ar fi împărţit banii după numărul de locuitori nu sunt corecte. Sunt cazuri în care într-o comună revin 535 lei pe locuitor, unde primarul este PNL, şi 25 de lei pe locuitor, unde primarul este membru PSD. Sunt discrepanţe foarte mari. Primăria munici­piu­lui Hunedoara nu a primit nici un leu, în timp ce Primăria Deva primeşte 1,5 milioane lei. Primării cu un număr foarte mic de locuitori au primit câte 400.000 de lei, în timp ce primării de comune mari au primit 50.000 de lei”, a spus Nistor.
În repartizarea banilor din Fondul de rezervă al gu­vernului, municipiile Hunedoara, Orăștie și Lu­peni, cu primari social-democrați, nu au primit nici un leu. Comunele Vețel, Băița, Brănișca, Gurasada, Lelese, Sântămăria Orlea, la fel nu au primit nici un leu. Din Fondul de rezervă, primăriile PSD au primit 1.780.000 de lei, la un total de populație de 235.962 de locuitori, primăriilor conduse de pri­mari PNL le-au fost repartizați 15.570.000 de lei, la o populație de 183.897 de locuitori.

Prefectul spune că a fost echilibrare
Preşedintele CJ Hunedoara şi mai mulţi primari s-au deplasat apoi la biroul prefectului judeţului Hunedoara, Călin Marian, cele două instituţii ad­ministrative aflându-se în aceeaşi clădire.
„Mă întreb dacă se mai poate face vreo rec­ti­ficare sau această Hotărâre de Guvern a fost nota de plată pentru voturile primite de la organizația PNL Hunedoara pentru Florin Cîțu. Pentru Florin Cîțu care-i președintele partidului și a furat voturile de la Ludovic Orban”, a spus ironic Laurențiu Nistor, președintele PSD Hunedoara.
Prefectul le-a spus celor prezenţi că nu face diferenţe politice între primăriile din judeţ şi că banii repartizaţi din Fondul de rezervă bugetară reprezintă „o echilibrare la nivelul anului 2021 din punct de vedere a sursei de finanţare pentru comune”.
„Fondul de rezervă bugetară de anul acesta a făcut doar o echilibrare pentru banii primiţi pe tot anul 2021. Este vorba despre echilibrarea bu­ge­telor tuturor comunelor pe întreg anul 2021. Am ţinut cont de banii pe care i-au primit comunele”, a arătat prefectul Călin Marian.
Totodată, el a susţinut că anumite primării n-ar fi depus la timp solicitările pentru sume de bani de la Fondul de rezervă, afirmaţie contestată însă de pri­marii prezenţi la discuţii.
După ce și-a expus nemulțumirile, Laurențiu Nistor a trecut la critici la adresa Guvernului liberal. „Câte aberații puteți spune, Doamne ferește! Îmi fac cruce”, s-a arătat mirat Nistor.
Conform datelor transmise de CJ Hunedoara, primăriile conduse de membri PSD au avut alocate fonduri în valoare de 1,78 milioane lei, în timp ce administraţiile locale cu primari PNL vor primi 15,57 milioane lei. CJ Hunedoara va beneficia de fonduri în valoare de 3,84 milioane lei.
PSD are primari în 34 de localităţi şi PNL, în 33 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.