„Cuib al democraţiei”, la Biblioteca Judeţeanã

4 decembrie 2014 | Adauga un comentariu | Publicat in: Politica si administratie

 04 biblio20141204_120648 Magdalena Şerban

Ieri, la Sala de Lectură a Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, a fost lansat  proiectul „Al Treilea Spaţiu al Cetăţeniei Active”, accesat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul programului Fond ONG România şi având o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 220.884 euro. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile, ai instituţiilor publice, reprezentanţi mass-media şi cetăţeni din Deva.

Programul urmează să fie implementat de Fundaţia Progress şi cei opt parteneri ai săi, adică Fundaţia Civis Polonus şi şapte biblioteci publice din ţară, între care şi Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, prin amenajarea unor “cuiburi ale democraţiei”, mai întâi, pentru formarea de competenţe specifice cetăţeniei active prin training şi apoi ca locuri de manifestare a comportamentelor civice.
Intervenţia Fundaţiei Progress are la bază conceptul de “al treilea spaţiu”, definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte două medii obişnuite (acasă şi la locul de muncă) pentru a interacţiona cu alţi membri ai comunităţii, pentru a stabili noi conexiuni şi pentru a-şi reface resursele de energie şi creativitate. „Activitatea instituţiei noastre nu se reduce doar la posibilitatea de a oferi cărţi, pentru lectură, ci şi noi servicii. Un astfel de serviciu este cel lansat astăzi (n.r. ieri). Trebuie spus că în cazul nostru, implementarea proiectului se va desfăşura în perioada decembrie 2014 – octombrie 2015, prin parcurgerea mai multor etape, precum selectarea unui număr de 15 voluntari – şapte reprezentanţi ONG şi opt cetăţeni -, amenajarea unui «cuib al democraţiei» la Biblioteca Judeţeană (spaţiu dedicat protejării şi încurajării spiritului civic, aici purtându-se discuţii pe baza problemelor comunităţii), instruirea voluntarilor cu privire la practicarea cetăţeniei active şi constituirea lor într-un Grup de Acţiune Civică (GAC) şi deprinderea comportamentelor civice de către membrii GAC prin realizarea a două audituri de integritate. Mai vreau să subliniez că voluntarii selectaţi, Biblioteca Judeţeană şi un arhitect voluntar stabilesc împreună designul cuibului democraţiei şi lista materialelor necesare. Fundaţia Progress pune la bătaie 1.600 euro. Nu există reguli sau etichete, respectiv roluri prestabilite sau bariere în comunicare”, a precizat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene. Acesta a mai menţionat că problema a cărei soluţionare o vizează proiectul este rata mică de participare civică a cetăţenilor români, în condiţiile în care mai puţin de 10 la sută au luat parte la activităţi ce ţin de manifestarea civismului şi mai puţin de cinci la sută dintre ei au semnat vreodată o petiţie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Senatorul Vochiţoiu vrea o lege care sã scadã cazurile de violenţă domestică

Persoanele de sex feminin ar putea afla informaţii secrete din trecutul partenerului de viaţă direct de la poliţie. Acest lucru...

Peste 1.600 de firme, înregistrate la registrul comerţului în acest an

Hunedorenii încă sunt activi la capitolul afaceri. Totuşi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul firmelor înfiinţate în judeţ...

Gura lumii 4.12.2014

Degeaba vrei să fii în rând cu lumea, din moment ce tu ai călărit-o cu obrăznicie multă vreme. Atunci când...

Închide