Cui îi e frică de regionalizarea administrativă?

Sorina Popa

Primarul din Cluj Na­poca, Emil Boc, a de­clarat recent că vrea o nouă hartă a Româ­niei. El susţine că o co­masare a ju­deţelor ar distruge un sistem clien­telar de 55 de ani.

Sistem clientar vechi
După o încercare eşuată a guvernului pe care îl conducea, în 2011, Emil Boc relan­sează ideea regionalizării României. Primarul din Cluj Napoca susţine că o comasare a ju­de­­ţelor în regiuni ar facilitata atragerea de fon­duri europene şi, de asemenea, ar dis­truge un sistem clientelar vechi de 55 de ani. Acesta este, de astfel, şi motivul petru care este scep­tic că un astfel de demers se va realiza.

Economie importantă
MESAGERUL HUNEDOREAN a întrebat pri­mari din judeţ ce cred ei despre o regio­na­­lizare adminis­tra­tivă?.
Primarul mu­ni­ci­piu­lui Hune­doa­ra, Dan Bobou­ţanu (medalion), sus­ţine că “nu sunt de acord cu re­­gionalizarea, cu co­ma­sa­rea judeţelor, pen­tru că nu am face decât să dăm puteri sporite ba­ronilor regionali, de data asta. În schimb, sunt de acord cu co­ma­sarea co­mu­ne­lor cu mai pu­ţin de 500 de locui­tori, astfel în­cât ele să ajungă la 3.000 de lo­cuitori.În aceste fel, s-ar re­duce nu­mărul celor din aparatul ad­mi­­nis­trativ, al pri­ma­rilor, vi­ce­pri­m­arilor, ale­­şi­lor lo­cali. Eco­no­mic ar fi o economie im­por­tantă la buget. Şi, o opor­tu­ni­tate să fie atrase fon­duri euro­pene”.

Referendum
Edilul şef al Devei, Florin Oan­cea (foto), a de­cla­rat că este de acord cu regionalizarea admi­nis­trativă. “Sunt ferm convins că re­for­ma ad­ministrativă trebuie dusă până la ca­păt. Voi solicita or­ga­ni­zarea unui referen­dum pentru in­clu­de­rea co­mu­nei Cârjiţi în cadrul mu­­ni­ci­piului Deva. Dar, reor­ga­ni­za­rea ad­mi­nis­­tra­tivă tre­buie fă­cută prin lege. Se ştie, co­mu­nele mici nu au şanse de dez­voltare. Trebuie să se uneas­că fie cu oraşele, fie cu alte co­mu­ne pen­tru a putea atrage fonduri”, a spus prima­rul mu­ni­cipiului Deva.

Ca în Polonia
Primarul comunei Ilia, Marius Omotă (foto), spu­ne că “este bine să se facă re­forma în ad­mi­nistraţie. Acum, pe Valea Mureşului sunt opt comune. Ar trebui să fie doar două. E nevoie de reforma asta. Cum s-a făcut în Polonia, acolo sunt regiuni şi ţara s-a putut dezvolta mai bine”, a afirmat primarul Marius Omotă.

 

 

3 comentarii la „Cui îi e frică de regionalizarea administrativă?

 • 3 iunie 2021 la 10:05
  Legătură permanentă

  1.Nu cred că Timișul și Aradul, de exemplu, vor sărăciile de Hunedoara și Caraș-Severin alături de ele în regiunea Vest.
  2.Problema cea mai mare a edililor este crearea de locuri de muncă. În Deva și județul Hunedoara nu se creează locuri de muncă, ar fi bine să vedem o statistică cu locurile de muncă create din 1990 până în prezent în sectorul privat, cel care aduce bani la buget, nu în instituțiile publice.
  3.De aceea tinerii hunedoreni pleacă spre orașele cu primari care fac tot posibilul pentru înființarea și dezvoltarea locurilor de muncă!

 • 3 iunie 2021 la 10:05
  Legătură permanentă

  Dl primar din Hunedoara are dreptate. Se poate face administratie eficienta, iar Hunedoara a demonstrat acest lucru, după ani de zile in care orasul a stagnat si s-a degradat. Cum sa faci insa regionalizare, cand nu suntem in stare sa introducem, după 30 de ani, informatizarea in relatia primariilor cu oamenii? Exemplu: Ca sa platesti impozitul online trebuie sa mergi la primarie si sa-ti iei user si parola, cand ai putea face acest lucru pe baza de CNP, de acasa. Deva arata ca naiba, murdar si neingrijit, parca nu e nimeni la conducere. Pacat!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.