Cu maşinile, înmatriculate în Bulgaria

Andreea Lazăr

Taxele prea mari din România îi determină pe tot mai mulţi şoferi să apeleze la serviciul de înmatriculări din Bulgaria. Preţurile sunt, de multe ori, chiar la mai puţin de jumătate faţă de cele din ţară.

Şi-au adus maşini din străinătate şi stau cu ele în garaj. Este situaţia multor şoferi din judeţ care nu au bani pentru înmatricularea autoturismelor, după intrarea în vigoare a noii taxe auto. Chiar şi aşa, aceştia au găsit soluţia: înmatriculare în Bulgaria. Cei care aleg această variantă spun că, cu transport şi taxe, costurile sunt la jumătate faţă de cele din România. Există chiar şi persoane care se ocupă de astfel de „afaceri”. „Am început să înmatriculez maşini în Bulgaria în urmă cu două luni. Eu am câte două-trei comenzi pe săptămână. Spre exemplu, percep pentru o înmatriculare 500 de euro. În aceşti bani intră drumul, maşina fiind transportată cu o platformă, taxa de înmatriculare şi comisionul meu. Câştig între 50 şi 100 de euro la o înmatriculare”, povesteşte un tânăr din Deva.

Avantaje şi dezavantaje
Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Înmatriculări Hunedoara, în luna ianuarie a acestui an, au fost emise 2.301 certificate de înmatriculare, toate pe vechea taxă. Nici o maşină nu a fost înmatriculată în judeţ după intrarea în vigoare a noii taxe auto. În tot acest timp, agenţii de asigurări susţin că despăgubirea proprietarilor, în cazul unui accident cauzat de o maşină cu numere bulgăreşti, se efectuează foarte greu, fiind vorba de numeroase formalităţi şi verificări. „În cazul unui astfel de accident, primul lucru care trebuie făcut este verificarea valabilităţii asigurării la corespondentul din Bulgaria. Dacă aceasta este reală, problemele şoferului se reduc la jumătate. În cazul în care firma de asigurări din Bulgaria nu are corespondent în România, atunci, verificarea asigurării poate dura între şase şi 12 luni. După confirmarea asigurării de carte verde, încep procedurile standard de despăgubire”, a afirmat Marius Barabaş, directorul Allianz Ţiriac Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.