CSM Deva – un început de drum pentru mişcarea de performanţă

Îniinţat cu aproape o lună în urmă, CSM Deva are şi primele rezultate înregistrate la ni­velul echipei de fotbal, care evoluează în Liga a III-a, dar am notat şi acţiunile desfăşurate de către conducerea clubului devean pentru sportivii legitimaţi la această entitate spor­tivă. Am vrut să aflăm mai multe, iar inter­lo­cutorul nostru de astăzi este directorul CSM Deva, Grigorie Burjan,cel care a răspuns cu amabilitate întrebărilor noastre.


Reporter: Mai întâi se cuvine să ne spuneţi câteva cuvinte legate de numirea dumnea­voas­tră în această funcţie, cea de director al SCM Deva şi cum a decurs prima perioadă de la numirea în această calitate de coordonator?
Grigore Burjan: După cum ştiţi, CSM Deva a fost înfiinţat prin hotărâre de consiliu local, iar prin dispoziţia primarului Nicolae Florin Oancea, de la 1 august am fost numit şef serviciu ,prac­tic, coordonatorul activităţii în cadrul acestui club sportiv. CSM Deva are acum doar două sec­ţii, fotbal şi handbal feminin , dar în curând vom avea şi alte secţii afiliate.
Am preluat această activitate, deoarece am jucat şi eu fotbal la nivel de juniori, la Mureşul Deva, unde l-am avut ca antrenor pe regretatul prof. Mircea Sîrbu. Primii paşi pe care i-am făcut: ne-am construit un buget de venituri şi cheltuieli, pe care l-am discutat cu conducerea primăriei, acesta fiind şi aprobat, în limita ne­ce­sarului de care aveam nevoie pentru buna des­fă­şu­rare a activităţii. Apoi, am propus ca în pri­mă fază, să achiziţionăm pentru toţi sportivii legi­timaţi la clubul nostru, atât celor de la fotbal, cât şi fetelor de la handbal, echipamentul nece­sar, lucru pe care l-am şi realizat iar acum toţi au echipament alb-albastru, emblemat cu sigla CSM Deva.
Avem acum 144 de sportivi juniori grupaţi în nouă grupe de performanţă la fotbal, de la 6 la 18 ani, de care se ocupă prof. Marius Sîrbu şi colegii săi, echipa de fotbal seniori a clubului, care activează în Liga a III-a, cu 22 de jucători şi staful tehnic coordonat de tehnicianul Ştefan Nanu, antrenor cu o impresionantă carte de vi­zită şi care este coordonator al secţiei de fot­bal din cadrul clubului nostru. Mai avem o e­chipă de handbal fete, cu un număr de 16 ju­că­toare , antrenorul Ioan Mătăsaru fiind cel care se ocupă de pregătirea acestei formaţii. La a­ceastă secţie l-am cooptat şi pe Marian Mun­teanu, cu o experienţă deosebită în lumea hand­balului românesc.
La nivelul echipei de fotbal, au trecut primele trei etape, am înregistrat o victorie, am avut două meciuri grele încă de la debut. Echipa este încă în formare, mai căutăm jucători,dar noi deoarece, aşa cum am menţionat încă de la început, ne propunem să alcătuim o echipă omo­genă, de perspectivă, care să evolueze fără probleme în acest an la nivelul Ligii a III-a.
Pentru secţia de handbal, am reuşit să înscriem în campionatul Diviziei A (liga secundă) echipa CSM Deva, iar acum aşteptăm şi noi să vedem care vor fi deciziile federaţiei cu privire la programul competiţional.

Reporter: Aţi vorbit până acum de cele două secţii ale clubului. Ce prespective sunt pentru ca CSM Deva să aibă şi alte secţii sportive de performanţă?
Grigore Burjan: În viziunea primarului Nicolae Florin Oancea pentru viitorul mandat este şi con­strucţia unei săli polivalente la Deva, ceea ce ar duce cu siguranţă la creşterea numărului de ramuri sportive şi la clubul nostru.Avem o inves­tiţie deosebit de serioasă la Stadionul Cetate din Deva, investiţie aflată în construcţie, unde se vor realiza două terenuri de fotbal cu suprafaţă ar­ti­ficială şi o pistă de atletism cu opt culoare, ceea ce va permite practicarea altor sporturi de că­tre tinerii din municipiul Deva şi a atletismului de înaltă performanţă.

Reporter: V-am întâlnit la acţiunea de echipare a sportivilor din cadrul clubului şi v-am urmărit la inspecţia vizuală pe care a-ţi făcut-o la aceste lucrări împreună cu primarul şi cei din staful de conducere al clubului. Sunteţi mulţumiţi de modul în care decurg lucrările la investiţia de la stadion?
Grigore Burjan: De execuţia lucrărilor sun­tem mulţumiţi, dar vreau să precizez că ele sunt în întârziere şi acest lucru produce o serie ne­mulţumiri. Sunt cheltuieli suplimentare pe care clubul nostru le are acum, legate de jo­curile de acasă ale echipei de fotbal, noi fiind obligaţi să jucăm la Simeria, antrenamentele le des­făşuram la Certej, transport etc.

Reporter: Domnul primar Oancea a precizat la acţiunea de echipare a sportivilor de la CSM Deva că în curând clubul va avea şi mijloacele proprii de transport pentru ca echipele să poată efectua deplasările în condiţii de siguranţă. Despre ce este vorba?
Grigore Burjan: Da, în viitor vom avea în do­tare un autocar şi trei microbuze cu care se vor deplasa sportivii la competiţii, ca să nu mai ape­lăm la intermediari, lucru benefic care va re­duce chetuielile clubului nostru.

Reporter: Aţi venit la CSM Deva dintr-o altă activitate administrativă. E mare diferenţă , aici faţă de ceea ce aţi făcut înainte ca să acceptaţi această funcţie? Mă refer la partea de biro­craţie…
Grigore Brujan: Am experienţă suficientă, am lucrat alţi vreo 20 de ani în condiţii de coor­do­nator la alte instituţii şi cred că experienţa mea poate fi suficientă aici la CSM Deva pentru a organiza activitatea. Recunosc, sunt lucruri noi, pe care trebuie să le învăţ, să lucrez cu fede­raţiile, cu oameni pe care nu îi cunosc încă. Dar încet, încet vom rezolva şi acest lucru. Pe data de 2 octombrie o să fiu la FR Fotbal pentru adu­narea generală, o să fac cunoştiinţă cu alţi preşedinţi de club, să fac schimburi de opinii … ca la început de drum. Este o activitatea nouă şi recunosc că îmi place ceea ce fac acum.

Reporter: Se vehiculează în mediul atletic că multipla noastră campioană, singura atletă din judeţ calificată la Jocurile OLimpice, deveanca Florentina Marincu-Iuşco, este curtată pentru un transfer viitor de cluburi cu multă tradiţie din acest sport în România. Ea fiind legitimată acum la LPS Cetate Deva, există vreun interes din partea CSM-ului pentru ca ea să fie trans­ferată la clubul pe care îl coordonaţi?
Grigore Burjan: Normal că avem interes în acest sens. Primarul Nicolae Florin Oancea i-a acordat zilele trecute un nou sprijin financiar pen­tru desfăşurarea activităţii, iar odată cu înfiin­ţarea secţiei de atletism la clubul nostru, vom face toate demersurile pentru ca Floren­tina Marincu-Iuşco să fie transferată la CSM Deva. La fel şi pentru alţi sportive de performanţă din municipiul Deva aflaţi în vizorul nostru.

Reporter: Ultima mea întrebare este legată de finanţarea clubului. Până acum aceasta a fost asigurată de către autoritatea locală. Odată cu aceste alegeri, este posibil ca structura Consiliului local să fie schimbată. Vă aşteptaţi să aveţi probleme, din partea noilor consilieri, care poate nu sunt mari iubitori de sport?
Grigore Burjan: Putem să ne lovim de aceste probleme.Totuşi primarul municipiului este o garanţie pentru sportul devean, este localnic, iubeşte sportul, l-a practicat şi el şi poate fi convingător. Eu sper ca să avem o construcţie bună a viitorului consiliu local, să avem parte­neri serioşi de discuţii pentru toate propunerile noastre viitoare. Mai sper ca bugetul local să ne permită pe viitor să ne desfăşuram în bune con­diţii activitatea, totul pentru a avea tineri să­nă­toşi şi performanţe deosebite la SCM Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.