Actualitate

Criza intensifică furturile de cărbune

Maximilian Gânju

Deşi furturile de cărbune de la minele din Valea Jiului se intensifică mai ales în sezonul rece, totuşi, criză economică a ţinut furturile de cărbune la un nivel ridicat pe tot parcursul acestui an.

Hoţii de cărbune acţionează mai ales în municipiul Vulcan, unde se află uzină de preparare. Dovadă este şi un ultim atac curajos al acestora, care s-a petrecut în urmă cu puţin timp în Colonia din Vulcan, unde „cărbunarii” au oprit un tren pentru a-şi face plinul. Autorităţile sunt îngrijorate de bandele care fură zeci de tone de cărbune din trenurile care abia ies pe poarta minelor, iar situaţia anunţă să se înrăutăţească în următoarele luni, odată cu începerea sezonului rece.
„Au ajuns să sustragă din vagoane câteva zeci de tone la un atac”, arăta un oficial al CNH, precizând şi că piaţa „de desfacere“ a huilei energetice furate este în floare în sezonul rece. Hoţii specializaţi în furtul de huilă şi fier vechi sunt foarte periculoşi, pentru că sunt bine organizaţi, dar mai ales informaţi. Furturile de huilă, lemn sau fier din trenurile care tranzitează Valea Jiului sunt un fenomen social, iar autorităţile le cataloghează ca „furturi ale foamei” ce nu pot fi stopate într-un timp scurt. Cele mai multe sunt înregistrate în municipiul Vulcan, în Colonia de Jos, cartier extrem de sărac, poziţionat la o aruncătură de băţ de Uzina de Preparare a Cărbunelui. Majoritatea celor care trăiesc în Colonie nu au nici o sursă de venit şi îşi asigură traiul din „colectarea” huilei ce cade din vagoanele CFR.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura