Fara bascalie

Criză de seară pe centrul vechi al Devei

poza GRUIAN color

Îmi place să ies seara la plimbare pe centrul vechi al Devei, acolo unde (după cum am scris de nenumărate ori), spaţiul este asediat de nesimţiţii care vin cu autoturismele. Atmosfera aceea cu terase pline, evident, în serile călduroase, dă o notă cumva stabilă, în pofida crizei de care pot să scriu oricum, numai în băşcălie nu. Poate sunt sentimental, dar de data asta mi-aş dori ca oamenii să treacă peste criză aşa, în stilul românesc, uşor, fără griji şi cu o bere în faţă. Acasă, cu Realitatea TV sau cu Antena 3, am impresia că toată lumea ar trebui să fie interesată de politică, de Monica Ridzi şi de Nemirschi, de campania pentru prezidenţiale, de Băsescu, Geoană şi Antonescu.
Plecând de la Poşta veche, trecând pe lângă tot felul de tipuri de terase, cu oameni ce au în faţă halbe de bere, cu tinerii care fac coadă la chioşcul cu clătite, se aud râsete şi asta îmi schimbă percepţia. Şi cred că nu numai mie mi se pare că viaţa îşi continuă cumva cursul ei normal de vară, cu bere, mici şi ieşiri la iarbă verde, cu prieteni şi bancuri. Poate că uneori, băşcălia nu trebuie condamnată, e un fel de antidot împotriva depresiei. Am un cunoscut rămas fără serviciu. Nu şi-a pierdut pofta de viaţă şi buna dispoziţie, chiar dacă simt că e mai îngrijorat şi probabil (de fapt sigur…) are momentele lui de descurajare. Oamenii aşteaptă, pe lângă scandaluri, puţină speranţă. Nu promisiuni deşarte, ci nişte răspunsuri responsabile, un orizont de aşteptare. Nu că vreau să fac apel la cuvinte mari şi gesturi ostentative, dar Barack Obama le-a spus americanilor că nu va fi uşor. Nu i-a tot aburit că uite criza, nu e criza, uite salariile, nu sunt salariile, uite recesiunea, nu e recesiunea. E vară şi sunt sigur că mulţi vor să se refugieze în timpul frumos şi serile calde, să uite de şomaj şi de griji, să-şi imagineze că totul e puţin, măcar puţin, normal. E, în termeni psihologici, fugă de realitate, dar e scuzabilă, dacă vreţi, de protecţie. Cine dintre politicieni va sesiza corect ce vor dori românii? Cum să se facă ascultaţi acum, când criza se consumă seara, pe terase, la bere?

One thought on “Criză de seară pe centrul vechi al Devei

  • Astazi, dl. „fara bascalie” a moderat (pus intrebari prestabilite) prezenta a d-lui presedinte Molotz pe sticla la postul National TV Deva. Printre altele, la o intrebare pusa „pe bilet si nu in direct” a unui telespectator,referitor la situatia de la firma de drumuri din proprietatea CJ Hunedoara, unde dl. Molotz a fost pana de curand membru in Adunarea Generala a Actionarilor, dl. Molotz a lasat sa se inteleaga, printre altele ca drumarii nu au de ce sa fie nemultumiti (ca nu au primit salariile din luna mai-(nota mea)) intrucat si asa au stat pe 75% in restul lunilor.
    Oare cine este de vina ca au stat si stau inca?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.