Criticã durã la adresa USL în Parlamentul European. Iuliu Winkler: „O nouã decizie neinspiratã a coaliţiei de la Bucureşti”

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler (foto) a criticat, într-o declaraţie politică făcută în sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, decizia USL de a cupla alegerile europarlamentare cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Winkler spune că, prin această decizie, valoarea şi sensul alegerilor pentru Parlamentul European vor fi deturnate.
O decizie departe de valorile UE
Iuliu Winkler a susţinut, în faţa Parlamentului European că, pe fondul intensificării discursului populist şi xenofob în Europa, în situaţia în care euroscepticismul devine îngrijorător, decizia puterii de la Bucureşti de a suprapune alegerilor europarlamentare o consultare publică prin referendum atât de importantă cum e cea legată de revizuirea Constituţiei, reprezintă o lipsă de înţelegere a valorilor Uniunii Europene în secolul XXI.
„În 2014, fiecare cetăţean al UE are ocazia să decidă: îi alege pe aceia care vor să dărâme construcţia europeană sau pe aceia care cred într-o nouă Europă. Ca politician UDMR şi reprezentant în Parlamentul European al comunităţii maghiare din România, cred în valorile europene şi resping hotărât modul în care unii politicieni, folosindu-se de pretextul deschiderii totale a pieţei europene a muncii pentru cetăţenii pe care îi reprezint încearcă să împartă cetăţenii UE în două categorii, dezavantajându-i pe unii în favoarea altora. În egală măsură, însă, dezaprob decizia prezentată de către coaliţia de guvernământ din România, de a organiza simultan cu alegerile europene un referendum naţional pe tema modificării Constituţiei. Este vorba de o decizie care denotă lipsa de înţelegere a coaliţiei socialist-liberale a valorilor UE în secolul 21”, a declarat Iuliu Winkler.
USL trece temele europene în umbră
În fapt, europarlamentarul hunedorean consideră că această suprapunere de scrutinuri va face ca alegerile pentru Parlamentul European să fie „umbrite” şi cetăţenii români să nu perceapă adevărata importanţă a acestora şi temele de viitor european propuse de candidaţi. Potrivit opiniei lui Winkler, cetăţenii români, alături de cei europeni, ar trebui lăsaţi să înţeleagă explicaţiile politice legate de teme precum ieşirea din criza economică, aplicarea politicilor europene, începerea noului ciclu bugetar 2014-2020 şi accesarea fondurilor europene de către statele membre. „Am convingerea că Parlamentul European şi Comisia Europeană vor avea o opinie negativă despre această iniţiativă. Ea va fi considerată un nou gest negativ, o nouă decizie neinspirată a coaliţiei de la Bucureşti”, a mai spus Iuliu Winkler. (V. Macovei)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago