Comunitate

Crișcior: De la preșcolari la liceeni, cu toții vor beneficia de masă zilnică gratuită

Magdalena Șerban

Primarul din Crișcior a făcut mulți pași majori în ultima vreme, mai cu seamă în domeniul investițional. Însă în paralel, binele comunității vrea să-l fundamenteze sprijinind copiii. Așa că Programul național „Masă Sănătoasă” se va aplica și aici, concretizându-se printr-o masă gratuită, pe zi. Potrivit prevederilor, suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Sprijin pentru toată lumea
„Vorbim despre o continuare a pro­gra­mului „Masa caldă” care a readus anul trecut copiii în bănci și a prevenit în multe zone din țară abandonul școlar. A fost un proiect binevenit și va rămâne, în continuare. Doar că acum s-a decis extinderea lui. Mă bucur să anunț atât elevii, cât și părinții și cadrele didactice din Crișcior că ne aflăm pe lista celor care vor beneficia de acest demers. Zilnic, 476 de copii de la noi din comună (de la grădiniță și până la liceu, inclusiv) vor putea să mănânce un meniu cald. Vom opta pentru varianta de catering, masă caldă. Deși liceul are cantină, dat fiind faptul că până în toamnă se află în proces de modernizare, nu ne putem baza pe ea. Deci până atunci, apelăm la catering și pentru liceu. După, vedem cum continuăm. Banii vor fi de la bu­getul de stat, însă ne vor fi repartizați nouă, primăriilor, urmând să ne ocupăm de licitație, adică găsirea furnizorului. Co­piii trebuie să fie prioritari, indi­fe­rent că sunt din mediul urban sau rural. Au nevoie de condiții foarte bune pentru a li se asigura o dezvoltare corectă. Deci implicit aport caloric și nutrițional con­form cu vârsta lor. În concluzie: grijă”, a punctat Ovidiu Ilie Furdui (foto), primarul din Crișcior.

Extins pentru mai mult bine
Reamintim că în acest program au fost incluse 1.223 de școli din țară, iar valoarea repartizată este de 1.019.223 mii lei, potrivit notei de fundamentare. De acești bani ar trebui să beneficieze 458.833 de elevi. Se va derula în trei variante diferite. Prima constă într-o masă caldă, preparată în școlile în care există cantină cu aviz de funcționare, dar și un spațiu adecvat de servire a mesei. A doua constă într-o masă caldă fur­ni­zată în regim de catering. Pentru această variantă vor trebui să opteze unitățile de învățământ în care nu există cantină. A treia variantă: elevilor li se va oferi un pa­chet alimentar, în cazul nu este posibilă asigurarea unei mese calde. Totul, în limita a 15 lei pentru fie­care beneficiar. Sunt prevăzute și o serie de reguli astfel încât prepararea alimen­te­lor să se în­ca­dreze cu adevărat în cate­go­ria „masă să­nătoasă”. În primul rând, este inter­zisă folosirea de aditivi, con­ser­vanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină anti­aglo­meranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, iar servirea de ouă ochiuri sau tocături prăjite nu va fi per­misă. Vor fi evitate și mân­cărurile care solicită un efort di­ges­tiv puternic sau care au efect excitant ori a căror com­binaţie produce efecte di­gestive nefa­vo­rabile. Pe scurt, trebuie să fie res­pec­tate prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentaţie sănătoa­să în unităţile de în­vă­ţă­mânt preuniversitar şi ale Or­di­nu­lui ministrului sănă­tă­ţii pu­blice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei ali­men­te­lor nerecomandate pre­şco­­la­rilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii să­nătoase pentru copii şi adolescenţi.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura