Eveniment

Creşte numărul infractorilor minori

03 delicventa-juvenila

Nicoleta Popa

În ultima vreme, şi din cauza crizei economico-financiare, numărul minorilor care comit infracţiuni se află în creştere. Cei mai mulţi dintre tinerii infractori au vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.
Astfel, în acest an s-au înregistrat 270 de infracţiuni comise de copii din această categorie de vârstă. Însă, se înregistrează din ce în ce mai mulţi minori sub 14 ani care săvârşesc acte antisociale. Cum aceştia nu răspund penal pentru faptele lor, ei intră sub supravegherea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cei care recidivează fiind duşi în centre specializate în supraveghere şi reintegrare socială a minorilor. Faţă de anul trecut, numărul minorilor cu vârste de sub 14 ani care au comis acte antisociale a crescut în acest an cu 30 la sută. Astfel, dacă în 2008, aproape 90 de copii se aflau sub supravegherea dgaspc Hunedoara, anul acesta numărul lor a ajuns la 120.

Infractorii, tot mai tineri
Şi datorită faptului că minorii sub 14 ani nu răspund penal pentru acţiunile lor, numărul infracţiunilor comise de aceştia este tot mai mare. Îngrijorător este faptul că vârsta de comitere a ilegalităţilor a coborât la nouă ani şi nu numai băieţii săvârşesc astfel de fapte, ci şi fetele. Majoritatea comite furturi, tâlhării sau distrugeri. Sunt mai multe motive pentru care minorii ajung să înfăptuiască infracţiuni şi acte antisociale. „Un copil nesupravegheat, despre care părinţii nu ştiu ce face, este predispus la a săvârşi infracţiuni. Grupul la care aderă determină faptele pe care acesta le face. Pentru a fi acceptat, el trebuie să se supună anumitor reguli, iar dacă este un grup de infractori, el trebuie să facă ceea ce fac ceilalţi membri. Un rol esenţial în formarea copiilor îl au familia şi şcoala. Este o vârstă la care ei sunt la o răscruce de drumuri, acum li se formează personalitatea, preiau modele, şi tocmai de aceea trebuie supravegheaţi mai atent de către părinţi şi profesori”, afirmă Daniela Mocuţ, psiholog în cadrul IPJ Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura