Sport

Corespondenţă de la Nicolae Gavrea, trimisul nostru special la Doha. Se naşte un fir de speranţă pentru gimnastica feminină românească

Gimnasta din SUA, Simone Biles, a devenit, la ediţia de la Doha a Campionatelor Mondiale, prima gimnastă din istorie care câştigă a patra oară medalia de aur la Campionatele Mondiale, în proba de individual compus. Deşi a ratat două aparate, sărituri şi bârnă, căzând, americanca în vârstă de 21 de ani, revenită după mai bine de un an de pauză competiţională, s-a impus totuşi cu un total de 57,491 (cu 4,707 puncte mai puţin decât scorul care îi asigurase titlul pentru cea mai completă gimnastă la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016).

Locul doi i-a revenit japonezei Mai Murakami, cu un total de 55,798, la 1,693 puncte în urma gimnastei fenomen a acestui mileniu. Campioana mondială din 2017 – în absenţa lui Simone Biles, Morgan Hurd (Statele Unite), a terminat concursul de la Doha pe locul trei.
Denisa Golgotă a încheiat seria evoluţiilor delegaţiei României la Doha, terminând concursul de individual compus pe locul 17, cu 51,865 puncte. Cea mai mare notă obţinută de gimnasta legitimată la CNS Cetate Deva a fost la sărituri, 14,300. La celelalte aparate a fost notată cu 13,333 la sol, 12,666 la paralele şi 11,566 la bârnă. A fost prima sa finală mondială la senioare. Cu o zi înainte, Andrei Muntean încheiase finala masculină de individual compus pe locul 22, cu un total de 78,374.
Ambele echipe, atât cea masculină, cât şi cea feminină s-au calificat pentru ediţia de la Stuttgart 2019, acolo unde se vor împărţi cele mai multe locuri pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Faţă de europenele de la Glasgow din luna august, acum locul ocupat de naţionala fetelor este mai bun şi naşte un fir de speranţă pentru gimnastica feminină românească.
„În Qatar a fost primul concurs pentru fete în care nu au existat greşeli majore. Acesta este momentul pe care l-am aşteptat şi de acum putem începe reconstrucţia. Mai întâi trebuie să reclădim încrederea în noi şi în capacitatea de a concura“, a spus Nicolae Forminte pentru presa din România.
Denisa Golgotă, Carmen Ghiciuc, Nica Ivănuş, Maria Holbură şi Ioana Crişan au acumulat pentru echipă 153,763 de puncte, fiind departe de echipele cu care în trecut se luptau pentru medalii. România a fost la peste 20 de puncte de SUA, la 11,734 de Rusia şi la 11,433 de China.
„În acest proces de reconstrucţie am nevoie mai întâi de sprijinul gimnastelor şi mă bucur că au înţeles cum trebuie să evolueze. Apoi de timp, pentru că în gimnastică nu poţi construi ceva uşor. Nu am tot sprijinul de care am nevoie, pentru români e greu de uitat perioada de glorie. Nu e uşor să fii în vârf şi apoi să trebuiască să o iei din nou de jos. Iubesc gimnastica românească şi fac tot ce pot să o aduc din nou unde a fost“, a spus Nicolae Forminte.
Pentru a se califica la JO de la Tokyo, echipa feminină a României trebuie să fie între primele nouă la CM din 2019 de la Stuttgart. „Din 2020 sper că vom fi mai buni. Avem un grup de şase-şapte gimnaste junioare care sunt deja la nivelul senioarelor de acum. Ele reprezintă o mare speranţă pentru mine, dacă vom reuşi să calificăm echipa la JO, cu siguranţă România va arăta mult mai bine“, a subliniat Forminte.
Echipa României care a făcut concursul de la Doha a fost alcătuită din şase gimnaste, Laura Iacob fiind rezervă, trei au 16 ani, două au 17, iar „veterană“ este Maria Holbură, care a ajuns la majorat. Dintre ele doar Denisa Golgotă a obţinut calificarea într-o finală.
Gimnastele care au mers la Doha au foarte puţină experienţă în concursurile mari, dar au cunoscut foarte bine şansele pe care le aveau la calificarea în finala de opt a competiţei. „Există presiune pe noi fiindcă în ultima perioadă nu am mers prea bine, dar avem multă încredere că vom reuşi să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Pentru mine putea să fie mai bine şi sunt nemulţumită acum de rezultat“, a spus Denisa Golgotă, liderul actual al echipei naţionale.
„Mereu am făcut lucruri mari cu puţini bani. Suntem norocoşi că încă avem copii talentaţi şi unii antrenori, ca mine, care nu vor să renunţe“, a mai spus Nicolae Forminte.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura