Controale ale poliţiştilor de la protecţia animalelor la adăposturi de câini

În cursul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor Hunedoara au întreprins două acţiuni de pre­venire şi combatere a ilegalităţilor din do­me­niul protecţiei animalelor, la adăposturi si­tuate în două localităţi din zona Văii Jiului.
În urma verificărilor, poliţiştii au constat, în cazul unuia dintre adăposturi – un adăpost privat în care se aflau 102 câini – mai multe ne­reguli. Mai exact, nu exista evidenţa câi­nilor cazaţi/intraţi/ieşiţi din adăpost, nu erau respectate criteriile de cazare a câinilor în boxe, prin faptul că în interior se aflau câini de sexe şi talii diferite, în unele boxe nu se re­găseau vase pentru hrană, nu exista o boxă special amenajată pentru tratarea animalelor aflate în tratament, neexistând contract cu un medic veterinar, conform prevederilor legale, aspecte ce au condus la măsura sancţionării contravenţionale a reprezentanţilor adăpos­tu­lui cu amendă în valoare de 17.000 de lei. Ac­ţiunile au beneficiat de sprijinul repre­zen­tanţilor D.S.V.S.A. Hunedoara. Totodată, ca mă­sură complementară, s-a dispus remedie­rea deficienţelor constatate într-un termen de 30 zile calendaristice.
Trebuie precizat că, începând cu luna de­cembrie 2020, la nivelul I.P.J. Hunedoara a fost înfiinţat Biroul pentru Protecţia Ani­ma­le­lor, structură prevăzută cu funcţii de ofiţeri, agenţi de poliţie precum şi de ofiţeri spe­cia­lişti-medici veterinari.
Principalele atribuţii ale acestei structuri sunt prevăzute de O.U.G. 175/2020, conform că­rora atunci când un poliţist constată că un ani­mal se află într-o situaţie de pericol, emite deîndată un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în exe­cutare deîndată prin grija Consiliului Ju­deţean.
Legislaţia privind protecţia animalelor re­glementează situaţia tuturor animalelor, in­clusiv a celor sălbatice, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi insti­tuţiilor statului. (M. Crivăţ)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare