Conservanţii naturali

23 august 2016 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sănătatea din bucate

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Pentru că începe sezonul conservelor, a dulceţurilor şi murăturilor, iată câteva informaţii despre conservanţii naturali pe care probabil că îi folosim în majoritatea cazurilor, dar şi câteva idei noi de conservanţi pentru a nu fi (oarecum) obligaţi să folosim aditivi din comerţ care nu ne ajută la păstrarea sănătăţii şi asta doar din cauză că… murăturile fac floare.
Nu uitaţi că peste tot în jurul nostru ne folosim de chimicale, ne hrănim cu ele, ne spălăm cu ele… şi atunci, haideţi să încercăm măcar în conservele de iarnă să avem ceva sănătos. În primul rând, la murături apelăm la sare şi la zahăr. Sarea şi zahărul extrag apa din alimente, iar microorganismele (cele care ne dau bătaie de cap când ni se înmoaie şi fac floare murăturile) nu se mai pot dezvolta în absenţa apei. Sarea trebuie să fie gemă, nefiltrată, neiodată, nemăcinată şi fără antiaglomeranţi atunci când se prepară saramura. Sarea nu conţine nici un fel de microorganisme iar saramura preparată din sare naturală elimină toate impurităţile. Când folosim oţetul, acesta trebuie să fie oţet natural din vin şi nu oţetul alimentar care este o soluţie de acid acetic diluat cu apă de la robinet. Hreanul este o altă alegere bună pentru murături, dar trebuie o cantitate de peste 50 de grame la un litru de apă pentru ca efectul conservant să fie activ. Boabele de muştar, cimbrul, rozmarinul, salvia şi cuişoarele întârzie dezvoltarea microorganismelor şi reduc viteza de dezvoltare. Pudra de scorţişoară este o altă alegere deosebită pusă în gemuri, dulceţuri sau compoturi, presărată deasupra pe toată zona de contact cu aerul, previne mucegaiul datorită efectului de antioxidare pe care îl are.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Magistraţii se revoltă

Mai mulţi magistraţi, judecători şi procurori, de la instanţele hunedorene, s-au alăturat demersurilor iniţiate de colegii lor din ţară adresate...

Inspectorul ANAF prins cu şpagă, trimis în judecată

Ieri, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Alexandru-Bogdan Cojocaru (foto), inspector antifraudă la Agenţia Naţională de...

Accident grav cu 5 răniţi

  Ieri, în jurul orei 17.30, s-a produs un accident grav pe DN7, la intrarea în localitatea Simeria, în care...

Închide