Congresul PSD: îmbătătoarea senzaţie a puterii

S-a încheiat şi congresul PSD, nu ştim al câtelea, deoarece nu le-am ţinut socoteala. A fost un congres fără nici o miză în ce priveşte alegerea marelui lider, preşedintele partidului, şi a liderului numărul doi, preşedintele executiv, funcţie nou înfiinţată cu ocazia acestui congres.
Dacă Victor Ponta şi Liviu Dragnea n-au avut emoţii, deoarece ar fi fost culmea ca, fiind singurii candidaţi pe funcţiile respective, să iasă pe locul doi, pentru poziţiile de vicepreşedinţi naţionali şi vicepreşedinţi de regiuni a fost oarece bătaie. Nu foarte mare, dar totuşi, au fost câţiva baroni de judeţe care n-au prins ciolanul. În ce priveşte cele cinci funcţii de vicepreşedinte al partidului rezervate femeilor, totul a decurs cum a fost stabilit. Poate, singura excepţie – dacă o putem numi aşa – a fost alegerea ca vicepreşedinte a fostei jurnaliste Gabriela Vrânceanu Firea, despre care se poate spune că, după căsătoria cu primarul din Voluntari, pesedistul Pandele, a avut o ascensiune fulminantă în politică, ea ajungând în toamnă senator, iar acum şi în conducerea centrală a celui mai mare partid din România.
Cum arătam, la început, acest congres al marelui partid n-a avut nici o miză, fiind un bun prilej ca pesediştii să-şi dovedească în faţa naţiunii puterea şi, mai ales, unitatea indestructibilă. Ca urmare, el s-a derulat lin, fără nici un val care să învolbureze cât de cât apele. Culmea, vedeta incontestabilă a primei zile a Congresului PSD n-a fost nici Victor Ponta, nici nemuritorul Ion Iliescu, fondatorul şi preşedintele de onoare al partidului, ci   Adrian Năstase, la prima lui apariţie în public după ieşirea din puşcărie. Acesta a fost gratulat de toţi cei prezenţi la eveniment şi, mai ales, vânat de jurnalişti, cărora le-a răspuns cu răbdare şi diplomaţie la toate întrebările, chiar dacă unele erau de-a dreptul copilăreşti, ca să nu spunem penibile. După interviul de la Antena 3 şi după cele petrecute la congres, putem spune că am văzut un Adrian Năstase reîncărcat – chiar dacă nu de tot – pregătit să-şi refacă imaginea şi să intre, când vine momentul, din nou, pe scena politică. Să vedem dacă va şi reuşi.
Ce ar mai fi de spus despre congresul cravatelor roşii? Prea multe lucruri nu. S-au adoptat rezoluţiile privind regionalizarea ţării, reforma constituţională şi fuziunea cu UNPR. Să fie clar: dacă fuziunea cu partidul condus de generalul Oprea este ca şi făcută, regionalizarea şi modificarea Constituţiei nu se vor realiza la fel de uşor. În rest, nimic interesant. Poate doar faptul că “el lidero maximo”, Victor Ponta, a transmis întregii armii social-democrate că de astăzi, luni, se intră în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 2014, cerându-le tuturor soldaţilor partidului, începând de la general până la răcan, să se mobilizeze în aşa fel, încât PSD să fie prima formaţiune politică din România la europarlamentare.
Totuşi, ceva ar fi de reţinut după acest congres al PSD. Din discursurile susţinute la tribuna congresului, din modul lejer în care s-au adoptat rezoluţiile şi propunerile venite de la prezidiu, din glumiţele lansate de vorbitori, practic, din întreaga atmosferă de la acest congres fără miză, a fost evident că social-democraţii sunt deja cuprinşi de îmbătătoarea senzaţie a puterii.

3 comentarii la „Congresul PSD: îmbătătoarea senzaţie a puterii

 • 22 aprilie 2013 la 17:42
  Permalink

  Nea Mircea, scrii rar da’ prost.

 • 10 mai 2013 la 0:28
  Permalink

  Daca aceste reguli ar fi respectate ,societatea ar trai decent si fara frica de ziua de maine !!!

  Obligatoriul sa am un birou in orasul unde m-au votat cetatenii sa pot dialoga cu ei !

  As obliga Guvernul Roman sa ia de urgenta o masura impotriva magistratilor care au pedepsit Romania la CEDO ,sa le comfiste averile si sa fie arestati si condamnati ,statul nu trebuie sa plateasca interlopi cu legitimatie la stat !

  As obliga primarii sa asigure locuinte la saraci care dorm in strada si mananca din gunoaie ,o cantina sociala !

  As obliga primarii sa stranga cainii strazii !

  As obliga primarii sa faca parcuri de joaca pentru copii si pentru batrani cu aparate de gimnastica in aer liber !

  As obliga primarii sa trimita consilierii pe sectoare sa vada cate persoane traiesc intr-o familie ,cate lucreaza ,cate merg la scoala ,sa le pot ajuta cu ce au nevoie ,sa nu ajunga infractori !

  Cetatenii civili trebuie educati ,dar cel mai mult trebuie educati functionarii statului cu facultate care au inceput sa fure din banii saracilor de investitii in locuri de munca si locuinte ,ar trebui arestati si comfiscate averile lor si demisi din functiile statului pe o perioada de minim 10 ani !

  As obliga primarii sa asigure paza scolilor , o masa calda gratuit pentru elevi ,si o bursa obligatoriul dupa meritul elevului !

 • 30 noiembrie 2015 la 13:52
  Permalink

  Ziua Nationala a Romaniei este o sarbatoare a romanilor de pretutindeni. Ii doresc tarii noastre sa se bucure de prosperitate, cetatenii sa fie sanatosi, sa ne continuam cu incredere si rigurozitate drumul european. La Multi Ani Romania ! La Multi Ani Romani !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare