Congresul Anual al Societăţii de Geografie la Deva

20 iunie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Educatie si cultura
Foto articol Goian
Mircea Goian
 
  „Pământul ne hrăneşte,
  Pământul ne suportă,
  Pământul ne preia.
  Până când?“
 
În perioada 12-14 iunie 2009, a avut loc la Deva, Congresul Anual al Societăţii de Geografie, eveniment cultural şi ştiinţific de marcă pentru viaţa spirituală din judeţul Hunedoara.
Tema evenimentului ştiinţific a fost: Mediul geografic – protecţie şi conservare. Cei prezenţi au participat în prima zi la o aplicaţie practică pe traseul Deva – Brad – Abrud – Roşia Poieni – Roşia Montană –Ţebea (Panteonul moţilor).
Manifestarea s-a desfaşurat apoi pe cinci secţiuni: geografie fizică, geografia populaţiei şi aşezărilor umane, geografie economică, geografia mediului şi geografia şi educaţia prin geografie în învăţământul preuniversitar.
În cadrul evenimentului, profesorul Sigismund Duma, rectorul Universităţii Ecologice “Traian” din Deva, a lansat lucrarea “Valorificarea solurilor lumii”, de unde am preluat de altfel şi motto-ul articolului de faţă. Pe lângă lucrările prezentate la congres, în atenţia participanţilor a stat şi revista “Terra”, ce apare sub îngrijirea Societăţii Naţionale de Geografie, înfiinţată în 15-29 iunie 1875, prin înaltul decret al domnitorului Carol I. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul Judeţean Hunedoara şi în mod substanţial a Universităţii Ecologice ”Traian” din Deva. La lucrări au participat profesori de geografie, cercetători, dar şi autori de lucrări ştiinţifice din domeniul geografiei.
S-a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia precară a mediului, evidenţiindu-se efectele şi urmările nocive produse asupra vieţii pe pământ, prin activităţi umane necontrolate. Chiar dacă preocupările de zi cu zi ne fac să uităm să respectăm mediul, mai sunt totuşi oameni care ne amintesc că pământul ne mai suportă.
Oare până când?

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina neagră – 20.06.2009

Nicolae Drăgoi, director general CNH Petroşani Pentru că nu a reuşit să se impună în faţa ministrului de resort, şi...

Ştiri – 19.06.2009

Începând de ieri, nu se mai percepe taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Termenul de eliberare a...

„Ai fost plãtit sã mã împuşti!”

Ieri, la Tribunalul Hunedoara s-a desfăşurat un nou termen în procesul în care este implicat Paul Popa (foto), „locotenentul” grecului...

Închide