Sănătatea din bucate

Condimentele şi bolile

06 Simona Timofte 885545343_nSimona Timofte

Ştiţi că hipertensiunea arterială şi diabetul zaharat s-ar putea ţine în frâu doar din alimentaţie? Se cunoaşte  că ele sunt responsabile de un risc crescut de boli de rinichi, probleme cu vederea, accidente vasculare cerebrale şi o mulţime de alte afecţiuni ce pot fi fatale.
Din nefericire, mulţi dintre noi nu credem că aceste boli sunt aşa de periculoase (mai ales dacă ne-am obişnuit cu ele şi ne luăm tratamentul cu precizia unui ceas) iar ideea de a schimba câteva obiceiuri în alimentaţie sau în rutina zilnică echivalează cu o mare dramă. Să ştiţi că sunt foarte importante alegerile alimentare pe care le facem în stilul nostru de viaţă. Dacă vă întrebaţi ce alimente v-ar face mai mult bine în bolile pe care le aveţi, încercând cu această ocazie să introduceţi noi obiceiuri… sănătoase în alimentaţia voastră, atunci, aflaţi că ierburile şi condimentele sunt pe primul loc: cimbrul, scorţişoara, oregano, măghiranul, cardamomul, turmericul, ghimbirul… iată doar câteva din condimentele incriminate. Să vă dau un exemplu: noi folosim scorţişoara doar în  prăjitura cu măr şi probabil în vinul fiert; aici este greşeala noastră. Scorţişoara ar trebui introdusă şi în alte reţete alimentare cum ar fi sosul pentru paste, sau, împreună cu alte condimente, să o punem peste grătarul de pui sau în tocăniţa de cartofi. Din păcate, noi, românii, ştim doar de piper, sare şi boia. Nu ştim de exemplu că cimbrul conţine la 100 de grame de plantă peste  2.000 de mg de calciu. Aşadar, nu avem decât de câştigat dacă diversificăm condimentele în alimentaţia noastră şi să ne obişnuim papilele gustative cu noi gusturi… sănătoase.

(Informaţii suplimentare şi programări la tel. 0741-087.588 sau la Cabinet nutriţie Simona Timofte, Deva, Piaţa Victoriei, clădirea IPH, camera 8, parter)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura